Conţinut/100 g: calorii – 316, glucide (carbohidraţi) – 51,7 g; lipide (grăsimi) – 2,5 g; protide (proteine) – 23,6 g.
Combinaţii recomandate: Leguminoase; verdeţuri cu conţinut scăzut de glucide (andive, anghinare, broccoli, castraveţi, conopidă, dovlecei, salată verde, varză).
Combinaţii nerecomandate: Fructe în general; miere; zahăr de sfeclă, de trestie, dulceţuri; lapte.
Combinaţii neutre: Cereale şi derivate; cartofi; castane; brânzeturi slabe şi grase; peşte slab; carne slabă şi grasă; ouă; fructe cu coajă lemnoasă; ulei, unt, smântână, margarină, slănină, măsline; verdeţuri cu conţinut moderat de glucide (ardei gras, ceapă, spanac, sparanghel, ţelină, usturoi); apă; sare.
Notă: Asocierea leguminoaselor cu paste sau orez este considerată tolerabilă din punct de vedere alimentar, ţinându-se cont de preţiosul aport de proteine vegetale ce derivă din aceste legume. Fasolea, ca multe alte leguminoase, conţine substanţe ce blochează enzimele stomacale care digeră proteinele. Pentru eliminarea acestor substanţe este indispensabilă înmuierea prealabilă pentru câteva ore în apă.
Sursa: Volumul "Combinaţii alimentare sănătoase" de Arturo Tentori, Giovanni Turetta, Editura Curtea Veche.
Citește pe Antena3.ro