Un sandwich inghitit in mare viteza intre doua reuniuni, o felie de paine cu unt mancata in masina, un croissant luat pe fuga inainte de serviciu - sunt obiceiuri care fac parte din viata zilnica. Insa, intr-o societate in care totul trebuie sa mearga repede si bine, mancatul in mare viteza poate duce la o moarte prematura, scrie 7sur7.be.
Potrivit unor cercetatori neo-zeelandezi, cine maninca repede prezinta un risc crescut de obezitate, lucru pus in evidenta de un studiu japonez din 2008, care aratase ca mancatul rapid tripleaza riscul de a deveni supraponderal.
"Mancatul in mare viteza afecteaza semnalele de satietate...Sunt necesare circa 20 de minute pentru ca semnalele de satietate sa ajunga la creier. Altfel spus, mancatul prea rapid umple prea mult stomacul. Inseamna ca ati mancat prea mult', spune profesorul Ian McDonald de la Universitatea Nottingham. Specialistul arata in Daily Mail ca "multi adulti dezvolta acest obicei din copilarie, cand sunt nerabdatori sa se ridice de la masa'. In plus, mancarea in exces creste riscul refluxului gastric.
Cand cineva mananca repede, inghite si mult aer, ceea ce poate spori disconfortul: prea mult aer in sistemul digestiv da nastere la balonari.
Ca sa nu apara probleme legate de o alimentatie prea rapida, este recomandabil sa se adopte cateva reguli:
1. O masa trebuie sa dureze destul timp. Sunt necesare 20 de minute pentru trimiterea semnalelor spre creier.
2. Se mananca la masa si nu in fata televizorului sau facand si altceva. Unei mese trebuie sa i se aloce cel putin o jumatate de ora.
3. Alimentele trebuie mestecate. Se evita astfel inghitirea unei cantitati prea mari de aer. In timpul mestecatului, se saliveaza mai mult, iar digestia este mai buna.
4. Se bea apa plata. Apa ramane cea mai buna bautura, printre altele pentru ca nu contine zahar. Bautul cu paiul introduce aer in tubul digestiv , asa incat este recomandabil sa se bea direct din pahar, sticla, etc.