x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Margarina Delma Multivita 8 vitamine

Margarina Delma Multivita 8 vitamine

de Magda Marincovici    |    11 Noi 2006   •   00:00
Margarina Delma Multivita 8 vitamine

Despre vitamine, numai de bine. Cu conditia sa fie naturale. Si cum nu se stie daca sunt naturale sau mai degraba artificiale, luati aminte la cantitatea si frecventa cu care faceti tartine cu acest tip de margarina. Mai ales cei care au tendinta de a se ingrasa sau suferinzii de boli de inima,de ficat, de diabet...

CE MANCAM, CE BEM
Mai multi cititori ne-au cerut "sa analizam margarina Delma". Iata ce a descoperit specialistul nostru, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, pe eticheta produsului, o grasime vegetala tartinabila cu 35% continut de grasime fortificata cu vitamine.

Producatorul a folosit ingrediente: apa, uleiuri vegetale si grasimi vegetale interesterificate (procedeu chimic, artificial de modificare a profilului acizilor grasi din grasimi, conducand la solidificarea acestora la temperatura camerei, devenind tartinabile prin cresterea continutului de grasimi saturate). Acest tip de grasimi sunt suspectate ca fiind cauza unor tulburari ale metabolismului grasimilor din plasma sanguina umana.

Desi nu au colesterol, pot induce cresterea acestuia. Produsul mai contine sare - 450 mg la 100 g de margarina (aspect de care trebuie sa se tina seama in regimurile hiposodate), emulgator E 471 - mono gliceride ale acizilor grasi, conservanti E 202 - sorbat de potasiu (uneori poate provoca alergii), acidifiant E330 - acid citric, arome nedefinite, coloranti E 100 - curcumina (provoaca alergii), E 160b - anatto (neevaluat stiintific in totalitate). Contine, de asemenea, vitamine liposolubile A, E, D si hidrosolubile B1, B2, B6, B12, B9 in dozele zilnice recomandate la 100 g de produs.

Este un produs cu valoare calorica ridicata, motiv pentru care nu se recomanda consumului frecvent si in cantitati mari persoanelor supraponderale, obeze, cu afectiuni hepatice, cardiovasculare, dislipidemii, diabet.

SEMNAL. In legatura cu aceste vitamine, prof. dr. Mencincopschi atrage atentia ca nu se specifica daca vitaminele sunt naturale sau de sinteza, existand o diferenta de activitate biologica intre acestea. Pentru unele vitamine de sinteza s-au dovedit unele efecte toxice la consumul repetat. Vitaminele liposolubile in exces produc efecte adverse: hipervitaminoza vitaminelor E, D, A. Ca orice vitamina, chiar artificiala, se inactiveaza termic prin prajire sau coacere.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă