x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Martie, luna gripei

Martie, luna gripei

02 Mar 2005   •   00:00

VIATA SANATOASA
Focarele de epidemie de gripa au aparut la Bucuresti si Buzau

In luna martie exista riscul declansarii unei epidemii de gripa, avertizeaza specialistii de la Centrul de Referinta OMS pentru Gripa din cadrul Institutului National "Ion Cantacuzino" din Bucuresti. Avand un debut intarziat, gripa este inca activa in Romania, iar infectiile respiratorii sunt in crestere. Pana in prezent au fost depistate 19 virusuri gripale.

Gripa bate la usa Romaniei

Infectiile respiratorii sunt in crestere, de aceea trebuie sa fim in continuare vigilenti. Gripa este activa in Romania, iar riscul unei epidemii este luat in calcul de specialistii de la Centrul de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului National "I. Cantacuzino".
STELUTA INDREI

SEMNAL. Medicul Viorel Alexandrescu, directorul Centrului de Referinta pentru Gripa, spune ca pericolul unei epidemii de gripa nu este indepartat
In Europa, epidemia de gripa a debutat in luna ianuarie, mai tarziu decat de obicei. De aceea, de-abia in a doua jumatate a lunii februarie au aparut si in Romania cazuri de gripa, dar nu se poate vorbi de o epidemie in momentul de fata. Nu excludem insa declansarea unei epidemii de gripa in tara noastra in perioada urmatoare, avertizeaza doctorul Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului National "I. Cantacuzino". Din luna februarie se constata si la noi o circulatie activa a virusurilor gripale si o crestere a numarului de infectii respiratorii.

In Romania au fost izolate pana in prezent 19 tipuri de virusuri gripale, marea majoritate aparuta in luna februarie. In Bucuresti au fost diagnosticate trei virusuri AH1N1 - tulpina Noua Caledonie, opt virusuri AH3N2 - tulpina Wellington si un virus B - tulpina Hong Kong. La Bacau au fost izolate doua virusuri B - tulpina Jiang Xu, iar la Buzau, cinci virusuri AH3N2 - tulpina Wellington. In total, au fost afectati 11 copii si opt adulti.

FOCARE. Tulpina Wellington a determinat si determina in continuare epidemiile extinse din tarile europene. Aceasta noua varianta este usor diferita de tulpina vaccinala AH3N2, dar aceasta diferenta foarte mica creste numarul de imbolnaviri, fara insa a mari numarul de complicatii si de decese. Pentru ca o anumita protectie impotriva acestei tulpini este asigurata de actualele vaccinuri antigripale.

In tara noastra au aparut doua focare de gripa: unul la Bucuresti si celalalt la Buzau. La Bucuresti au fost izolate 12 virusuri, iar la Buzau a aparut la 14 februarie un focar de infectii acute respiratorii la o scoala speciala de copii nevazatori. In decurs de sapte zile s-au imbolnavit 78 din cei 120 de copii din institutie. Sapte copii au prezentat forme medii de gripa si au fost internati in spital, iar ceilalti au fost izolati la internatul scolii. Evolutia lor a fost buna, in momentul de fata fiind in stare buna de sanatate. De la 12 copii care au avut simptome mai grave s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea diagnosticului. Astfel au fost izolate cinci virusuri gripale Wellington AH3N2 la Buzau.

VACCINAREA ANTIGRIPALA NE PROTEJEAZA
Vaccinul antigripal ne protejeaza in proportie de 75% pana la 90%. De aceea, unele persoane vaccinate pot face forme usoare de gripa, vaccinul protejandu-le contra complicatiilor. In cazul noului virus Wellington, protectia actualelor vaccinuri este eficienta, in sensul ca bolnavii nu ajung la complicatii ale gripei. Medicul Viorel Alexandrescu spune ca mai avem inca timp sa ne vaccinam impotriva gripei. Dar asta numai dupa ce consultam medicul. Protectia vaccinului se instaleaza dupa doua saptamani de la administrare. De aceea persoana care doreste sa se vaccineze trebuie sa nu fi intrat deja in contact cu un bolnav de gripa.
×