x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Masa festiva, dar cumpatata

Masa festiva, dar cumpatata

de Steluta Indrei    |    29 Dec 2005   •   00:00
Masa festiva, dar cumpatata

Este sezonul alimentelor bogate in grasimi, proteine, dulciuri concentrate. Dificil sa rezistam tentatiilor. Dar important este sa fim cumpatati pentru a nu avea probleme cu sanatatea de Sarbatori.

Cel mai bine este sa ne luam toate masurile, astfel incat sa nu ajungem in situatii dificile chiar de Sarbatori. Dr. Nicoleta Mihaela Mindrescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "N. Paulescu", ne sfatuieste sa mancam din toate cate putin. De asemenea, ea ne atrage atentia sa fim atenti la calitatea alimentelor. Cele indoielnice pot provoca enterocolite, manifestate prin diaree, deshidratare, febra. Dupa o masa copioasa, nu va asezati imediat in pat sau pe canapea. 10-15 minute este bine sa facem mici activitati gospodaresti. Ideala este o plimbare scurta.

CANTITATI. Oboseala, starea de voma, parca nu mai incapi in propria piele... Dupa o noapte lunga, cu preparate sofisticate, cu multe bauturi, este aproape firesc sa nu te simti prea confortabil. Dar toate aceste neplaceri chiar pot fi evitate daca tineti seama de sfaturile bunicii. Inainte de petrecerea petrecerilor, odihniti-va pentru a fi in forma. La masa festiva, nu uitati de apa si de modul cum mestecati preparatele. Stomacul este un muschi care se dilata. Pentru a-l umple si a-i astampara foamea, beti apa, evident in cantitati rezonabile. Dar mai trebuie sa si mancam! Ceva peste, preparate din carne slaba, salate din belsug, fructe fara masura... Dar toate foarte bine mestecate. Astfel veti avea o buna digestie si nu veti fi prinsi in capacana inghitirii unei cantitati mari de preparate fara sa va dati seama.

E MAI USOR SA PREVENIM
Celor care au diferite afectiuni digestive, chiar usoare, medicul Nicoleta Mihaela Mindrescu le recomanda anumite masuri de genul administrarii unui pansament gastric, a unui supliment de enzime care sa favorizeze di gestia. Persoanele care stiu din start ca au probleme cu bila, cu pancreasul e bine sa puna in poseta medicamentele de care au nevoie. Pacientii cardiaci vor avea mare grija, mai ales la excesul de sare, evitand mezelurile si muraturile. Cei care au probleme hepatice sau biliare vor avea grija la modul de preparare a alimentelor. Ele trebuie sa fie dietetice, pregatite cat mai simplu: fierte, fripte sau la cuptor. Persoanele predispuse la colecistita vor evita tocaturile, maioneza, sosurile, alimentele grase. Suferinzii de boli renale vor fi atenti sa nu consume foarte multa carne. Mesele copioase stropite cu alcool sunt de evitat, fiindca pot declansa crize de pancreatita acuta, boala severa, care se lasa cu spitalizare prelungita si uneori cu deznodamant tragic.

VEGETALE
Friptura, carnatii, in general, alimentele bogate in proteine si grasimi este bine sa fie combinate cu legume, pentru a le reduce din efectul nociv. Datorita legumelor sunt absorbite mai usor grasimile si se asigura aportul de fibre necesar facilitarii tranzitului intestinal. Si fructele sunt deosebit de benefice in aceasta perioada cu mese imbelsugate. Ele sunt depurative si absorb tot ce este rau in organism, deoarece contin foarte multe fibre. Cu o singura conditie: se consuma ca gustare la doua-trei ore intre mese.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă