x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Masaj pentru elevii rebeli

Masaj pentru elevii rebeli

de Steluta Indrei    |    09 Noi 2008   •   00:00

SOLUŢIE  •  REFLEXOTERAPIA CALMEAZĂ AGRESIVITATEA
Elevii indisciplinaţi din mai multe şcoli britanice vor fi "pedepsiţi" într-un mod inedit, dar benefic. Acestora li se va face un masaj la nivelul tălpilor şi al capului, ceea ce îi va ajuta să se calmeze şi să îşi controleze comportamentul.



Clinica Bud Umbrella va oferi şedinţe de reflexoterapie în 60 de şcoli primare şi 14 licee din suburbia Lambeth Council (sudul Londrei). Masajele vor înlocui pedepsele aplicate elevilor care au probleme cu disciplina. Potrivit terapeuţilor implicaţi în această iniţiativă, "reflexoterapia are numeroase efecte benefice asupra elevilor: calmează agresivitatea, creşte atenţia şi capacitatea de concentrare. Totodată, stimularea anumitor puncte de la nivelul tălpii reduce stresul şi anxietatea". O şedinţă de reflexoterapie constă în apăsarea unor puncte reflexogene ce se găsesc în talpă sau în palmă. Prin stimularea acestor puncte, care alcătuiesc o hartă a organelor interne, se restabileşte echilibrul energetic al organismului. Terapeuţii britanici sunt convinşi că elevii care vor beneficia de reflexoterapie îşi vor recăpăta încrederea de sine şi vor reuşi să îşi schimbe comportamentul agresiv.

CONTROVERSE. Acest program a stârnit însă unele controverse din cauza costurilor pe care trebuie să le suporte şcolile implicate. Suma ajunge la 110.000 de euro pentru toate unităţile de învăţământ. Unii membri ai Parlamentului britanic consideră că "este mai bine să prevenim decât să vindecăm. Profesorii experimentaţi cunosc cu siguranţă mijloace eficiente pentru a modela comportamentul elevilor". Alte voci susţin că "această măsură le oferă un lux elevilor rebeli, dar nimic celor silitori şi ascultători".

Terapeuţii de la Bud Umbrella contrazic însă aceste afirmaţii: "Reflexoterapia ajută atât la prevenirea apariţiei manifestărilor agresive în rândul elevilor, cât şi la tratarea problemelor psihoemoţionale şi de comportament cu care se confruntă unii dintre ei. Şi elevii care nu au astfel de dificultăţi au de câştigat, pentru că nu mai sunt deranjaţi de cei recalcitranţi".

Metoda indiană

Elevii britanici vor beneficia, pe lângă reflexoterapie, de o metodă indiană de masaj la nivelul capului. Aceasta presupune efectuarea unor mişcări speciale în zona gâtului, umerilor, scalpului şi feţei. Potrivit terapeuţilor, masajul indian dă rezultate foarte bune în cazu-rile de stres, depresie, surmenaj psihic, dureri de cap, insomnie. Mişcările respective ajută la relaxarea întregului corp. De aceea, pacienţii se simt plini de energie după o şedinţă de masaj indian.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă