x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Masajul care combate stresul

Masajul care combate stresul

20 Apr 2004   •   00:00

Reflexoterapia - o tehnica de masaj prin care sunt prevenite sau tratate diverse afectiuni - va poate ajuta sa faceti fata stresului cotidian.

„Masajul reflexogen face parte din reflexoterapie si consta in aplicarea unor procedee de masaj pe unele zone reflexogene situate la extremitatile corpului: picioare, maini, urechi, pielea capului s.a. Cel mai folosit masaj reflexogen este cel al picioarelor, pentru ca aici se proiecteaza pe zone reflexogene toate organele corpului omenesc, alcatuind o harta proprie fiecarui individ", afirma dr. Cristina Ana Fozza, medic recuperator la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului.

AVANTAJE. Masajul reflexogen are efecte benefice asupra starilor de stres, oboselii fizice si intelectuale, precum si in toate tulburarile functionale ale organelor interne (constipatie, hiperaciditate gastrica, lombalgii si alte dureri articulare). Medicul Cristina Fozza precizeaza ca prin masajul reflexogen „se obtine reechilibrarea circulatiei energetice si a circulatiei sangvine, se imbunatateste capacitatea imunitara a organismului, se creeaza o buna dispozitie si se reface potentialul energetic al organismului".

PRECAUTII. Masajul reflexogen trebuie sa creeze o stare de bine, si nu o accentuare a oboselii si a simptomelor resimtite de pacient. Pentru aceasta, dr. Cristina Fozza spune ca „indicatia masajului reflexogen si a zonelor masate trebuie facute de medic pe baza unui diagnostic clinic confirmat si de un reflexodiagnostic". Se recomanda ca persoana care efectueaza masajul sa fie kinetoterapeut, asistent medical sau alt cadru medical, chiar si medic, pentru a se respecta indicatiile si contraindicatiile acestei terapii. Amintim doar cateva contraindicatii ale masajului reflexogen: litiaza biliara sau renala, infarctul miocardic, tumorile maligne.

Steluta Indrei


Cum se obtine buna dispozitie

Cand unul dintre organele interne sufera o afectiune, acest lucru se reflecta in punctul proiectat pe suprafata corpului. Masarea zonei respective „pune in evidenta mici granule, denumite cristale, care reprezinta aglomerari de acid uric, acid oxalic si alte produse catabolice", toxine care nu se elimina din cauza tulburarilor de circulatie sangvina si limfatica. Prin masajul reflexogen se elimina toxinele si se inlatura blocajul existent. Poate fi o suferinta si fara sa existe aceste cristale. De exemplu, tulburarile legate de stres sunt evidentiate si prin aparitia durerii la masarea zonei reflexogene corespunzatoare capului, plexului solar, coloanei vertebrale s.a.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă reflexogen masajul