x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamente compensate - Noi terapii contra virusului hepatitei B

Medicamente compensate - Noi terapii contra virusului hepatitei B

de Oana Antonescu    |    19 Sep 2008   •   00:00

Cel mai nou tratament antiviral pentru infecţia cronică cu virusul hepatitei B a intrat de o lună pe lista medicamentelor compensate. Accesul la terapie este însă greoi din cauza listelor de aşteptare.



Cel mai nou tratament antiviral pentru infecţia cronică cu virusul hepatitei B a intrat de o lună pe lista medicamentelor compensate. Accesul la terapie este însă greoi din cauza listelor de aşteptare. La cele trei medicamente existente deja pe lista de compensate a Ministerului Sănătăţii Publice a fost adăugat un tratament antiviral oral mai eficient, ce blochează procesul de replicare a virusului hepatitei B. “De o lună, putem spune că am intrat şi noi în Europa cu această nouă terapie antivirală. Însă problema accesului la terapie nu a fost rezolvată încă, din cauza listelor de aşteptare. Defecţiunea se produce la Trezorerie. De acolo pleacă prea puţini bani către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, a declarat prof. dr Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului, la conferinţa organizată cu ocazia celui de-al 18-lea Congres Naţional de Hepatologie, desfăşurat la Bucureşti.

Rezistenţă la tratament

Pînă la 60% din bolnavi pot dezvolta rezistenţă la medicamentele antivirale actuale, întrucît virusul suferă mutaţii. Entecavir, medicamentul de ultimă generaţie aflat pe lista compensatelor, suprimă replicarea virusului hepatitei B şi scade riscul ca acesta să devină rezistent la tratament. În acest mod, evoluţia bolii poate fi blocată, iar complicaţiile grave, precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic, pot fi prevenite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 25% din pacienţii infectaţI cronic cu virusul hepatitei B vor dezvolta cancer hepatic. “Studiile cost-eficienţă au demonstrat că, deşi tratamentul hepatitei B este costisitor, complicaţiile care pot apărea în absenţa administrării lui sînt mult mai costisitoare”, precizează prof. Voiculescu. Prevalenţa hepatitei B în România este de 6%-7%, procent care se încadrează în categoria moderată spre ridicată. Vaccinarea obligatori a contribuit la o uşoară scădere a prevalenţei bolii, potrivit specialistului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă hepatitei