x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamentele contra arsurilor si pneumonia

Medicamentele contra arsurilor si pneumonia

29 Oct 2004   •   00:00

Medicamentele care reduc secretia gastrica pot favoriza riscul de aparitie a pneumoniei, arata un studiu publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), efectuat pe aproape 500.000 de persoane.

Pericolul este cu atat mai mare daca luam in considerare faptul ca majoritatea oamenilor care sufera de hiperaciditate gastrica iau astfel de medicamente fara reteta medicala. Simptomele gastrointestinale sunt foarte frecvente, astfel incat 40% din populatia globului sufera cel putin o data in viata de arsuri sau de alte neplaceri la stomac. Problema este ca doar 5% dintre acestia consulta medicul pentru aceste motive. ROL. Dincolo de faptul ca este indispensabil pentru digestie, acidul gastric are si alte functii importante. Aciditatea sucului gastric reuseste sa tina in frau bacteriile pe care le introducem in stomac o data cu alimentele. De aceea, administrarea prelungita de medicamente care diminueaza cantitatea de suc gastric cauzeaza scaderea capacitatii de aparare impotriva bacteriilor, iar riscul aparitiei infectiilor respiratorii este mai mare. Potrivit autorilor studiului, "bacteriile se inmultesc in stomac cand secretia gastrica este redusa si pot afecta sistemul respirator, producand pneumonii si alte infectii respiratorii. Pacientii care au luat doze mari de medicamente contra hiperaciditatii gastrice au un risc dublu de a suferi de penumonie". Cei mai vulnerabili sunt varstnicii si astmaticii.

Medicamentele pe baza de ranitidina sau omeprazol sunt pe "lista neagra" in ceea ce priveste riscul de pneumonie, desi fac parte din familia celor mai bine vandute produse farmaceutice, cu 13 miliarde de dolari, cifra de vanzari in anul 2003, a precizat dr. James Gregor intr-un editorial din JAMA. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă