x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicină eficientă pe bani puţini

Medicină eficientă pe bani puţini

de Oana Antonescu    |    19 Mar 2009   •   00:00

Pe fondul crizei economice, şomajul şi sărăcia vor creşte incidenţa depresiei, alcoolismului şi obezităţii, a declarat editorul British Medical Journal, Fiona Godlee, în cadrul unei mese rotunde cu tema "Long Term Partnership in Financial Crisis Time", care a reunit reputaţi specialişti români şi britanici.

Concluzia acestei întâlniri: în perioada următoare este nevoie de o gestionare eficientă a resurselor financiare alocate sănătăţii.

Jurnalul Naţional: În condiţiile unei crize a finanţării sistemelor de sănătate, ce sectoare apreciaţi că vor fi afectate de reducerea cheltuielilor?
Fiona Godlee:
Din păcate, cred că vor fi afectate tocmai acele sectoare care au fost neglijate şi până acum. Vizată este, în primul rând, cercetarea. Reducerea fondurilor pentru cercetare nu va avea efect imediat asupra serviciilor medicale, dar cu siguranţă că pe viitor va reduce calitatea şi eficienţa acestora. Depindem de cercetare pentru a crea noi molecule şi avem semnale că finanţarea în acest
sector întâmpină deja dificultăţi. Avem nevoie de antibiotice mai eficiente, care să trateze infecţiile bacteriene rezistente la antibioticele uzuale. Avem nevoie de asemenea vaccinuri anticancer şi de vaccinuri împotriva virusului HIV.

Ce domenii de cercetare credeţi că vor fi afectate?
Finanţări mai mici ar putea primi cer­cetarea în domenii de la care avem mari aşteptări pentru crearea de noi tratamente, aşa cum sunt genetica şi terapiile cu celule stem. Totuşi, cred că moleculele vechi sunt eficiente şi nu trebuie să ne pierdem încrederea în ele. Uneori sunt chiar mai bune decât cele noi, fiindcă au mai puţine efecte secundare. Medicamentele de generaţie veche intră în categoria celor generice, motiv pentru care ele sunt şi mai ieftine, mai accesibile. Antidepresivele de generaţie veche, de exemplu, au efecte adverse dovedite, dar se pare că nici cele noi nu sunt scutite de efecte secundare.

Ce specialităţi medicale vor avea nevoie de finanţări suplimentare ca urmare a crizei financiare?
Cred că trebuie să acordăm o atenţie deosebită sănătăţii mintale. Şomajul şi problemele financiare sunt cauze de depresie, alcoolism şi obezitate, aceasta din urmă fiind direct legată de veniturile scăzute, de lipsa accesului la o alimentaţie sănătoasă. Ne aşteptăm să crească incidenţa depresiei, a alcoolismului şi a obezităţii în perioada următoare. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, Marea Britanie a anunţat finanţări suplimentare pentru prevenţia şi tratamentul bolilor mintale. Cred că o prioritate pentru sistemele de sănătate de oriunde ar trebui să fie şi îngrijirea primară. A fost demonstrat că un sistem bun de îngrijire primară reduce substanţial costurile de îngrijire a bolnavului în spital.

O gestionare eficientă a resurselor financiare ar trebui să fie prioritatea sistemelor de sănătate în această perioadă...?
Sigur că, în condiţiile lipsei fondurilor, sistemele de sănătate trebuie să-şi gestioneze mai atent banii, să nu risipească şi aşa puţinele resurse financiare pe medicamente şi tratamente inutile. Programele de prevenţie, de exemplu, sunt necesare, dar nu întotdeauna eficiente, uneori dovedindu-se o risipă de bani. Înainte de a introduce un program nou de screening, analiza cost-beneficiu trebuie să fie foarte riguroasă, cu atât mai mult într-o asemenea perioadă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă