x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Menopauză la 30 de ani

Menopauză la 30 de ani

de Steluta Indrei    |    09 Mai 2011   •   18:14
Menopauză la 30 de ani

164522-untitled-1.jpgO schimbare majoră şi neaşteptată poate marca viaţa unei femei în floarea vârstei. Aceasta este menopauza precoce sau prematură, care se instalează între 30 şi 45 de ani. În mod normal, vârsta medie la care apare menopauza, ca stare fiziologică a femeii, este de aproximativ 51 de ani. Dar din anumite cauze, cum ar fi moştenirea gene­tică, unele boli sau intervenţii chirurgicale din sfera genitală, sunt femei care intră la menopauză înainte de 45 de ani, uneori chiar de la 30 de ani, semnalează dr Gabriel Lemnete, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Polizu.

Simptome
Menopauza precoce este o tulburare din ce în ce mai frecventă. Statisticile arată că în prezent 2%-4% dintre femei ajung la menopauză înainte de vreme. Ce se întâmplă de fapt în organismul femeii când apare menopauza? După cum explică dr Gabriel Lemnete, menopauza survine când activitatea ovariană se întrerupe. Ovarele nu mai produc hormoni şi nu mai eliberează ovule (încetarea ovulaţiei), ceea ce înseamnă că femeia devine infertilă (nu mai poate concepe copii). Primul semn al acestor tulburări este dispariţia menstruaţiei (amenoree). Apoi în timp apar bufeuri, instabilitate emoţională, stări de nervozitate, depresie, insomnii, uscăciune vaginală, dureri şi tensiune la nivelul sânilor, incontinenţă urinară, aspect îmbătrânit al pielii. Aceste simptome apar atât în cazul menopauzei fiziolo­gi­ce, cât şi al menopauzei precoce. Dife­ren­ţa constă în momentul apariţiei: între 30 şi 45 de ani simptomele apar brusc şi sunt zgomotoase, după 50 de ani sunt manifestări lente şi sporadice.

Important este ca femeile sub 45 de ani să se prezinte la medic cât mai repede după întârzierea menstruaţiei, să nu aştepte apariţia acestor simpto­me care le afectează calitatea vieţii. Din păcate, numeroase femei tinere neglijează faptul că nu mai au menstruaţie de luni întregi şi amână consultul medical, mai ales dacă îşi fac un test de sarcină, iar rezultatul este ne­gativ, constată în practica de zi cu zi dr Gabriel Lemnete.

Boli, stres, obezitate
Referitor la cauzele menopauzei premature, medicul ginecolog Gabriel Lemnete menţionează două tipuri de pato­logii: chirurgicale şi nonchirurgicale. Din prima categorie fac parte intervenţiile chirurgicale din sfera genitală: extirpa­rea ovarelor şi/sau a uterului. De asemenea, sunt expuse riscului de a intra înainte de vreme la menopauză femeile care au suferit avorturi multiple sau cezariene complicate. Printre cauzele nonchirurgicale se numără bolile endocrine (tulburări la nivelul hipofizei sau al tiroidei), unele boli autoimune, hematologice, chimioterapia.

Trebuie ştiut însă că majoritatea cazurilor de menopauză precoce apar din cauze care nu se pot preciza cu certitudine, fiind de obicei de origine genetică sau puse pe seama stresului, obezităţii, alimentaţiei dezechilibrate. Femeile care au antecedente familiale de menopauză precoce vor trece foarte probabil prin acelaşi episod.

Potrivit medicului Gabriel Lemnete, stresul psihic şi fizic este dovedit prin studii ştiinţifice ca fiind un factor care provoacă tulburări hormonale ce duc la apariţia menopauzei precoce. Acelaşi lucru se poate spune şi despre dereglările hormonale de tip metabolic general apărute din pricina obezităţii sau a alimentaţiei de tip junk-food.

Consultaţi medicul
Menopauza precoce trebuie diferen­ţiată de întreruperea temporară a menstruaţiei care poate apărea la orice vârstă din diverse cauze care nu anunţă instalarea menopauzei, ci alte dereglări în organism. În cazul menopauzei, activitatea ovariană încetează definitiv, iar infertilitatea femeii este ireversibilă. În schimb, în cazul amenoreei temporare se poate restabili funcţia ovarelor cu ajutorul tratamentului corespunzător, iar femeia redevine fertilă.

Un lucru este sigur: orice femeie care la un moment dat nu mai are menstruaţie trebuie să consulte medicul ginecolog. Acesta este în măsură să stabilească diagnosticul clar după parcurgerea unor etape: anamneza (discuţia cu pacienta), consultul ginecologic, examenul ecografic, analize de laborator: dozarea unor hormoni precum FSH (hormonul de stimulare foli­culară), estradiolul (variantă a estrogenului), prolactina. Înainte de confirmarea diagnosticului de menopauză, analizele hormonale trebuie repetate cel puţin încă o dată.

Consecinţe
Efectul imediat al menopauzei precoce este infertilitatea. Este o consecinţă dramatică mai ales pentru femeile care nu au avut copii până în momentul instalării menopauzei. Dar şi pe termen lung riscurile menopauzei precoce sunt serioase. O dată cu oprirea activităţii ovariene se reduce nivelul estrogenului. Astfel dispare efectul protector al acestui hormon feminin. De aceea, femeile aflate la menopauză sunt expuse riscului bolilor cardiovasculare şi al osteoporozei. În lipsa estrogenului, se pierde elasticitatea vaselor de sânge, se produce creşterea colesterolului rău şi astfel încep să se depună grăsimi pe artere (ateroscleroza). Aşa se explică predispoziţia femeilor aflate la menopauză pentru infarct miocardic şi accident vascular cerebral. În ceea ce priveşte riscul osteoporozei, dr Gabriel Lemnete spune că acesta survine din cauza pierderii densităţii osoase tot ca urmare a scăderii nivelului de estrogen. Femeile care intră la menopauză înainte de 45 de ani pot suferi frecvent infecţii urinare sau cistite provocate de atrofierea vezicii urinare şi incontinenţă urinară.

Sfatul medicului
Simptomele neplăcute ale menopauzei precoce şi riscul bolilor asociate pot fi diminuate cu ajutorul terapiei de substituţie hormonală, dacă femeia se prezintă în timp util la medic, arată dr Gabriel Lemnete. Beneficiile acestei tera­pii sunt mai mari la femeile cu menopauză prematură compa­rativ cu cele care ajung la menopauză la 50 de ani. Oricum medicul ia decizia de a recurge la substituţie hormonală după o analiză atentă a beneficiilor şi riscurilor şi este influenţată de severitatea simptomelor meno­pauzei precoce, cauzele acesteia şi factorii de risc. 

×
Subiecte în articol: menopauza