Cand i-a venit chef omului sa devina stapanul lumii si seful incontestabil al animalelor si plantelor, pur si simplu s-a ridicat in doua picioare. Aceasta pozitie bipeda i-a dat superioritate si i-a pus in evidenta desteptaciunea. Si a mai avut o consecinta, argument al evolutiei: degetul mare de la mana a capatat o pozitie opusa celorlalte degete, asa ca a putut apuca si lucruri foarte subtiri, a putut scrie. Dar ridicarea in doua picioare a creat si teribile solicitari, importante apasari pe coloana vertebrala. Din aceasta cauza statisticile au aratat ca motivul pentru care cel mai des oamenii se duc la doctor pentru ca au dureri de spate. Vrem nu vrem, durerile de spate, durerile de sale ne fac cele mai multe necazuri.
Tocmai de aceea, e bine sa stim lucruri simple pentru a ne menaja coloana vertebrala.
Astfel, cand avem de ridicat o greutate, trbuie sa pornim din pozitia pe vine, cu genunchii indoiti, in asa fel incatsa repartizam solicitarea fortelor si pe muschii coapselor. Daca ridicam greutatea respectiva tinand picioarele drepte, de fapt lasam doar pe seama coloanei vertebrale efortul. Iar chinul pentru vertebre este imens si le uzam exagerat.
Iata si o recomandare speciala adresata celor care sunt nevoiti sa stea mult timp in picioare. Aceste persoane, este bine ca sa tina unul dintre picioare usor ridicat, sa-l plaseze pe o cutie, pe o ladita, in asa fel incat sa nu fie ambele picioare solicitate in acelasi timp. Apoi, din cand in cand, schimbam piciorul tinut mai sus, menajand astfel coloana vertebrala.
Putini stiu ce efort considerabil face coloana vertebrala atunci cand stam pe scaun. Este de fapt unda dintre cele mai solicitante actiuni pentru coloana vertebrala. E bine ca pe scaun sa nu stam in pozitia omului slugarnic, adica aplecat, umil im fata sefului. Dar, in acelasi timp, pe scaun nu trebuie sa adoptam pozitia teapanului, pozitia militaroasa, cu coloana exagerat de dreapta. Trebuie adoptata o pozitie intermediara, intre cele doua extreme.
Si inca un sfat. Nu este indicat sa mergem cu pasi tarsaiti, cu pasi lenesi, leganandu-ne ca rata. Trebuie sa mergem cu pasi vioi, elastici, nu intr-un ritm in dorul lelii. Mersul sprinten face bine coloanei vertebrale.