x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mesajul celulelor

Mesajul celulelor

de Florin Condurateanu    |    21 Sep 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Bantuie virusurile B si C dusmanoase la adresa ficatului incat lumea stiintifica mondiala si-a dat seama ca acesti doi dusmani parsivi trebuie tratati cu toata importanta.
Pentru ca infectarea cu virusul B si cu virusul C se intinde ca o veritabila plaga pe toata planeta, nu numai in tarile sarace. Spuneam de parsivenia acestor virusuri si nu amintim decat ca virusul C isi schimba asa de frecvent structura incat cercetatorii inca n-au putul sa stabileasca formula unui vaccin impotriva virusului hepatic C.

De curand la Montreal s-a desfasurat Congresul Mondial de gastroenterologie. Prof. dr. Mihai Voiculescu, directorul Centrului de Medicina Interna de la Fundeni, a sustinut chiar o conferinta la Congresul Mondial din Canada si a facut parte din Comisia Stiintifica a Congresului. Iata ce vesti au rezultat din acest congres privitoare la imbolnavirile cu virus B si C .

In privinta virusului B tratamentele actuale au efect in circa 40% din cazuri, dar informatiile sunt imbucuratoare fiindca au aparut noi generatii de medicamente cu eficienta sporita in masura a avea efect si asupra celor 60% care nu raspundeau la tratamentul pe baza de interferon si alte medicamente. Terapia cu interferon si ribavirina in cazul virusului hepatic C are eficienta in 60-70% din cazuri, dar si aici raman importante cazuri unde nu isi face treaba medicatia actuala.

Vestile in cazul virusului C sunt mai putin optimiste fiindca nu s-a descoperit o alta medicatie. In Congresul Mondial din Canada s-a discutat mult despre aceasta clasa de substante numite citochine din care face parte si interferonul. Citochinele sunt celule care transmit mesaje catre celelalte celule comandandu-le cand sa-si amplifice activitatea cand sa-si reduca activitatea sau cand sa moara sinucigandu-se in fenomenul numit apoptoza. Se continua aprofundarea studiului si in directia limpezirii exacte a mesajului pe care substantele citochine il lanseaza catre celelalte celule ale organismului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă