Unele mezeluri favorizează apariţia cancerului de colon. Este concluzia unui studiu aparţinând cercetătorilor din cadrul INRA (Institut Naţional de Recherche Agronomique) din Toulouse, publicat recent.
Potrivit autorilor studiului, pornind de la această concluzie s-ar putea reface metodele de fabricare a mezelurilor. Cercetătorii din Toulouse au fost interesaţi să dovedească legătura dintre consumul de mezeluri şi cancerul de colon.
Astfel, cercetătorii de la INRA au stabilit existenţa a patru factori de risc: coloranţii, adăugarea de nitriţi, coacerea şi oxidarea. Aceşti factori contribuie la creşterea semnificativă a leziunilor precanceroase la nivelul colonului.
Cercetătorii susţin că asocierea celor patru factori mimează procedeul de fabricare a jambonului. În timpul preparării are loc transformarea moleculelor care sunt la originea culorii roşii a cărnii. Această transformare ar putea facilita apariţia agenţilor cancerigeni în timpul procesului de fabricare a mezelurilor.
De asemenea, este incriminat conţinutul foarte mare de sare, care îi expune pe consumatori mai ales bolilor de inimă şi de rinichi. INRA mai subliniază că aproximativ, zilnic, în Franţa, 100 de persoane sunt victime ale cancerului de colon.