x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mezelurile şi cancerul

Mezelurile şi cancerul

08 Iul 2010   •   00:00

Unele mezeluri favorizează apa­ri­ţia cancerului de colon. Este con­clu­zia unui studiu aparţinând cer­ce­tătorilor din cadrul INRA (Institut Naţional de Recherche Agro­no­mique) din Toulouse, pu­bli­cat re­cent.

Potrivit autorilor stu­diului, pornind de la această conclu­zie s-ar putea reface metodele de fabricare a mezelurilor. Cer­ce­tă­torii din Toulouse au fost interesaţi să dovedească legătura dintre consumul de mezeluri şi cancerul de colon.

Astfel, cercetătorii de la INRA au stabilit existenţa a patru factori de risc: coloranţii, adău­garea de nitriţi, coacerea şi oxi­darea. Aceşti factori contribuie la creşterea semnificativă a leziunilor precanceroase la nivelul co­lo­nului.

Cercetătorii susţin că aso­cie­rea celor patru factori mimează procedeul de fabricare a jambonului. În timpul preparării are loc trans­formarea moleculelor care sunt la originea culorii roşii a căr­nii. Această transformare ar putea facilita apariţia agenţilor cancerigeni în timpul procesului de fabricare a mezelurilor.

De asemenea, este incriminat conţinutul foarte mare de sare, care îi expune pe consumatori mai ales bolilor de inimă şi de rinichi. INRA mai subliniază că aproximativ, zilnic, în Franţa, 100 de persoane sunt victime ale cancerului de colon.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă