x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Micozele sunt contagioase

Micozele sunt contagioase

29 Iul 2004   •   00:00

Vacanta poate fi ratata din cauza unei simple micoze. Acest tip de infectii ale pielii sunt predominante vara si pot fi luate de pe plaja, din piscine, de la dusurile comune…

MAGDA MARINCOVICI

Micozele cutanate sunt provocate de ciuperci microscopice si pot sa apara in orice parte a corpului, cu predilectie in zonele umede, calde, cum sunt degetele picioarelor, la subrat, in zona pliurilor. Doua tipuri de ciuperci pot fi cauza micozelor: dermatofitele, care sunt transmise fie de un animal sau o persoana contaminata, fie chiar de solul umed; candida, prezenta in mod curent in organism, dar care este activata in anumite conditii de umiditate, stres, unele medicamente.

SIMPTOME. Vara, micozele se instaleaza mai ales intre degetele picioarelor. De asemenea, specific sezonului cald este pitiriazisul versicolor, caracterizat prin pete mici, brune sau albicioase, rotunde, care se descuameaza usor si apar pe spate, piept, umeri. Pitiriazisul versicolor se dezvolta in conditii de caldura, umiditate si transpiratie abundenta. Acest tip de micoza nu prezinta simptome specifice, dar este neplacuta, inestetica si are tendinta de a se extinde si de a recidiva. Specific micozelor este colorarea locala a pielii, insotita uneori de mancarime. Zona afectata initial este mai uscata si se descuameaza. Cand cauza e candida, pielea prezinta pustule albe.

CAUZE. Conferentiar doctor Calin Giurcaneanu, sef de Clinica la Spitalul Colentina, atrage atentia ca aceste micoze sunt favorizate de transpiratie, dar si de hainele si incaltamintea din materiale plastice. Contaminarea se poate face prin intrarea in contact cu suprafete contaminate, prin mersul descult pe pamant, nisip sau la piscina.

Trebuie retinut ca micozele pielii nu sunt foarte periculoase.

Totusi, precizeaza conf. dr. Giurcaneanu, ele sunt contagioase, sunt sursa de disconfort si in general se caracterizeaza prin extinderea in alte zone ale corpului si revenirea in momentul cand au conditii prielnice de dezvoltare. Mai trebuie stiut ca exista tratamente eficiente, dar rezultatul lor depinde de modul in care sunt aplicate si in ce moment al evolutiei bolii sunt incepute.

Tratamentele locale antimicotice se aplica cel putin o luna, de doua ori pe zi, pentru micozele la degetele picioarelor, si o jumatate de luna pentru restul corpului. Indiferent de tipul de micoza, diagnosticul si tratamentul sunt stabilite de medicul specialist.

EVITATI RECIDIVELE!

Dupa identificarea tipului de micoza vi se prescrie tratamentul. Exista tentatia de a intrerupe tratamentul imediat ce ni se pare ca ne-am vindecat. Este gresit. Tratamentul trebuie respectat si dus pana la capat pentru a evita recidivarea micozei. In acelasi scop, trebuie sa respectati regulile de igiena. Vara folositi incaltaminte usoara, in nici un caz din cauciuc, si evitati sa mergeti descult. Hainele vor fi din bumbac si nu vor fi stramte. Persoanele cu pitiriazis trebuie sa renunte la hainele din fibre sintetice, deoarece impiedica evaporarea transpiratiei. De asemenea, aceste persoane vor evita sa faca sauna si nu-si vor unge pielea cu uleiuri de corp, intrucat ciupercile care provoaca micoze se inmultesc rapid in mediu gras.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă