Pe mainile nespalate circula intre 10.000 si 100 de milioane de microbi pe centimentrul patrat. Suficienti oricum pentru ca in orice moment sa fim expusi bolilor infectioase.
MAGDA MARINCOVICI
Asa se explica de ce cu tot progresul medicinei, bolile infectioase ataca din ce in ce mai puternic. Prin masuri simple, aceste boli pot fi tinute sub control. Una dintre acestea este spalatul frecvent pe maini, masura eficienta prin care putem sa ne protejam de bolile infectioase. Pentru ca, retineti, trei patrimi din infectii se transmit prin maini murdare.
BUCATARIA SI CALCULATORUL. Studii recente arata ca pe o mana murdara sunt suficienti microbi pentru a contamina cel putin sase persoane prin banalul gest de a da mana. Intr-un top al spatiilor si lucrurilor celor mai contaminate, pe pozitia intai se plaseaza bucataria, dupa care biroul, telefonul, tastatura calculatorului si mouse-ul.
MASURI. Pentru a reduce riscurile trebuie sa avem in reflex spalatul mainilor: cand intram si iesim de la WC, inainte si dupa ce mancam, indiferent daca suntem la noi acasa, la prieteni sau la un fast-food, inainte de a gusta ceva, de a prepara un fel de mancare, dupa ce am ajuns acasa, indiferent ca am venit cu automobilul propriu sau mijlocul de transport in comun, inainte de a intra in camera copilului, de a ne pune lentilele de contact⦠Atentie la obiceiul de a rontai, care presupune folosirea mainii care nu e intotdeauna curata!
De asemenea trebuie sa stim cum sa ne spalam pe maini in asa fel incat efectiv sa reducem numarul microbilor. Nu este suficient sa trecem mainile rapid pe sub un jet de apa. Mainile vor fi sapunite din belsug, le vom acoperi de spuma, le vom clati si apoi le vom sterge cu un prosop curat.
Citește pe Antena3.ro