Un chirurg a folosit o minge de ping-pong pentru a efectua un transplant hepatic. Astfel, el a salvat viaţa unei fetiţe bolnave de ciroză, informează Daily Mail online.
Un chirurg a folosit o minge de ping-pong pentru a efectua un transplant hepatic. Astfel, el a salvat viaţa unei fetiţe bolnave de ciroză, informează Daily Mail online.
Dr Albert Shun a găsit o soluţie mai puţin obişnuită pentru a putea realiza un transplant de ficat în cazul unei fetiţe de 2 ani din Australia. Mackenzie Argaet s-a născut cu o malformaţie gravă a ficatului şi avea nevoie urgent de transplant pentru a supravieţui. Numai că fetiţa a fost înscrisă pe o listă de aşteptare fiindcă medicii nu au găsit un donator compatibil. Când în sfârşit a apărut şansa transplantării unui ficat corespunzător grupei de sânge a fetiţei, medicii nu puteau efectua operaţia pentru că ficatul provenea de la un adult. Lobul ce urma a fi transplantat era prea mare pentru corpul lui Mackenzie şi apăsa pe două artere importante. Atunci, chirurgul Albert Shun a avut o idee salvatoare: utilizarea unei mingi de ping-pong care să susţină ficatul, astfel încât să nu comprime arterele. Mingea va rămâne în corpul fetiţei toată viaţa.
Părinţii micuţei, Letice şi Guy Argaet, au fost foarte surprinşi când medicul le-a spus, după operaţie, că în corpul lui Mackenzie se află o minge de ping-pong. "Dr Shun a făcut o minune", spun fericiţii părinţi. În prezent, Mackenzie se simte bine şi se joacă împreună cu fratelei ei, Lachan, lucru pe care nu îl putea face înainte de operaţie.
EXPLICAŢII. Dr Albert Shun de la Spitalul de Copii Westmead din Sydney susţine că ficatul fetiţei va creşte în jurul mingii de ping-pong fără a-i provoca probleme. "Am fost obligaţi să îi transplantăm o parte din ficatul unui adult pentru că în Australia există o criză de donatori de organe. Uneori trebuie să fim foarte inventivi pentru a profita de orice şansă pe care o au pacienţii. În cazul lui Mackenzie, mingea de ping-pong s-a dovedit soluţia perfectă: nu se deteriorează, nu provoacă infecţii şi este foarte ieftină", subliniază dr Shun. El îşi aminteşte că ideea folosirii unei mingi de ping-pong i-a venit chiar în timpul operaţiei, când a observat că echipamentele medicale utilizate în astfel de cazuri erau ineficiente.
Citește pe Antena3.ro