x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Minunea de a exista

Minunea de a exista

22 Mai 2007   •   00:00

Omul... O minune... minunea de a fi, de a exista! De a ajunge pe lume! Din păcate insă, nedoriţi de părinţi, mulţi copii nu mai ajung să cunoască lumea noastră! O sarcină nedorită... un avort in plus. O simplă iluzie, trecută la capitolul "era să fie"! Viaţa umană este considerată un mister, la fel ca şi moartea, iar cercetările in acest domeniu nu vor conteni. De unde venim? Cu siguranţă există ceva divin in acest proces, aşa cum viitoarei mămici ii este greu sau chiar imposibil să explice ceea ce simte cu adevărat cănd o nouă fiinţă se conturează inlăuntru-i!

Omul... O minune... minunea de a fi, de a exista! De a ajunge pe lume! Din păcate insă, nedoriţi de părinţi, mulţi copii nu mai ajung să cunoască lumea noastră! O sarcină nedorită... un avort in plus. O simplă iluzie, trecută la capitolul "era să fie"! Viaţa umană este considerată un mister, la fel ca şi moartea, iar cercetările in acest domeniu nu vor conteni. De unde venim? Cu siguranţă există ceva divin in acest proces, aşa cum viitoarei mămici ii este greu sau chiar imposibil să explice ceea ce simte cu adevărat cănd o nouă fiinţă se conturează inlăuntru-i!

Ceasul vieţii

Reproducerea este un proces de naştere a unor noi fiinţe, din unirea unui gamet feminin cu unul masculin. Şi gata: ia naştere o nouă celulă, un zigot. Nu mai mare decăt capul unui ac cu gămălie! In nucleul acestui minuscul gamet se află caracteristicile noii fiinţe: culoarea părului, forma degetelor, forma nasului, a feţei... Aşa ia naştere o nouă fiinţă, care la patru săptămăni are o minusculă inimioară. La numai patru săptămăni, ceasul vieţii incepe să bată, iar la cinci săptămăni de viaţă intrauterină are deja mugurii braţelor şi ai picioarelor formaţi. In cea de-a şaptea săptămănă incep să se dezvolte umerii, coatele, genunchii, bazinul şi plămănii, iar la nouă săptămăni, degetele sunt separate şi sistemul digestiv se conturează.Â

Gesturi intrauterine

Studiile realizate de către profesorul Stuart Campbell de la "Create Health Clinic" din Londra au arătat că la opt săptămăni de viaţă intrauterină, embrionul ia infăţişare umană şi incepe să lovească şi să-şi străngă picioarele, să le mişte intr-o parte şi in alta şi să-şi mişte braţele in sus şi in jos. De asemenea, fetuşii de 11 săptămăni au fost văzuţi la ecograf cu degetele in gură. Aceleaşi studii au evidenţiat faptul că de la 12 săptămăni bebeluşul nenăscut se intinde, dă din picioare şi face paşi in uter, exersănd reflexul mersului. El poate căsca, nefiind insă simţit de mămică in această fază. De la 24 de săptămăni de sarcină, cănd retina este formată, bebeluşii işi deschid şi inchid ochii, intermitent, obişnuindu-se astfel cu reflexul de clipire, care le va proteja ochii după naştere. De la 26 de săptămăni, fătul poate să realizeze o gamă largă de gesturi şi de manifestări. In această etapă, el poate să se scarpine, să zămbească, să plăngă, să sughită şi să-şi sugă degetele.

Cum a crescut destul de mult, se pare că-i place tot mai mult să se joace exact atunci cănd mămica vrea să se odihnească. In această perioadă a inceput să i se formeze stratul de grăsime de sub piele şi va deveni, pe zi ce trece, tot mai "durduliu". Plămănii au crescut şi ei, chiar dacă nu sunt maturizaţi. Găgălicea din burtică are acum peste 900 de grame şi in jur de 33 de centimetri. Auzul său a devenit foarte fin. Vorbeşte-i căt poţi de des şi cu blăndeţe, pentru că vocea mamei va fi inconfundabilă pentru el, in momentul in care va decide că e pregătit să "infrunte" lumea...

Băiat sau fată?

Unii părinţi işi doresc cu inverşunare un băiat. Alţii, o fetiţă! Determinarea sexului copilului este posibilă in Romănia prin testul cu ultrasunete sau la ecograf, dar este posibil din luna a patra de sarcină. In Marea Britanie se comercializează pe internet un test ADN cu ajutorul căruia viitoarele mame pot afla sexul fătului incepănd din cea de-a şasea săptămănă de sarcină. Rezultatele se bazează pe prezenţa in săngele mamei a cromozomului Y, care este specific sexului masculin. Absenţa acestui cromozom indică faptul că este vorba despre o fată. Testul a stărnit controverse in Marea Britanie. Militanţii antiavort au fost extrem de furioşi, pentru că acest test permite cuplurilor să aleagă sexul copilului prin avort. Michaela Aston, purtător de cuvănt al Asociaţiei antiavort "Life", consideră că testul este periculos, deoarece "poate conduce la avort doar pentru că bebeluşii aparţin unui sex «nepotrivit»".

Pericol

Avortul este condamnat cu vehemenţă de biserică, dar şi de societate. Medicii recomandă metode contraceptive pentru a nu se ajunge la avort, care in unele cazuri poate fi traumatizant din punct de vedere psihic. Ca să scape de un eventual şoc emoţional, multe femei planifică venirea pe lume a unui copil şi sunt tot mai interesate de metodele contraceptive sigure. Dar, din păcate, hotărăte să se realizeze profesional, trec pe planul doi aducerea pe lume a unui copil, iar cănd se simt pregătite pentru a primi in sănul familiei o nouă viaţă, aşteptarea devine uneori un chin.

BENEFICII. "Administrarea de contraceptive orale are ca beneficii certe reducerea riscului de cancer ovarian şi endometrial, a afecţiunilor mamare benigne, a chisturilor ovariene funcţionale, a dismenoreei, anemiei şi a inflamaţiilor pelvine", adaugă dr. Zguri.

TENDINŢĂ. "In societatea modernă, controlul voluntar al fertilităţii este o realitate. Cei mai mulţi ani reproducători din viaţa femeii sunt petrecuţi de către aceasta in incercarea de a evita sarcina. Acest lucru este esenţial pentru indeplinirea obiectivelor personale, dincolo de procreaţie. Pentru a evita sarcina, cuplul are ca opţiuni abstinenţa sexuală sau contracepţia", subliniază dr. Arben Zguri, medic specialist obstetrică-ginecologie, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Administrarea corectă a contraceptivelor orale determină o rată scăzută a sarcinilor (două-trei sarcini/1.000 femei/an).

CONTRACEPŢIE. Printre metodele contraceptive indicate de dr. Arben Zguri se află metode chirurgicale, realizate prin sterilizare chirurgicală feminină sau masculină, sau metode nonchirurgicale, precum contracepţia hormonală, dispozitivul intrauterin, prezervativul, barierele vaginale (pesare, diafragme), spuma contraceptivă, coitus intrerruptus, duşul sau abstinenţa sexuală. "In viaţa unui cuplu este probabilă apariţia a cel puţin unei sarcini nedorite. In ţările sărace, tendinţa de limitare a numărului de copii nu este foarte accentuată, dar accesul limitat la mijloacele de contracepţie face ca avortul să devină un fenomen obişnuit", evidenţiază dr. Arben Zguri.

AVORTURI. "La nivel mondial se efectuază circa 26-31 de milioane de avorturi legale şi intre 10 şi 22 de milioane de avorturi clandestine. In ţările in care avortul este ilegal, complicaţiile sunt frecvente. Societatea nu poate preveni avortul, dar poate ajuta ca acesta să devină mai puţin periculos, legal şi sigur", este de părere dr. Zguri.

×
Subiecte în articol: saptamani fertilitate