x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Miopie de la soare

Miopie de la soare

de Georgeta Licsandru    |    31 Aug 2007   •   00:00
Miopie de la soare

Copiii născuţi vara sunt predispuşi la miopie. Problemele de vedere sunt determinate de expunerea la soare in primele luni de viaţă ale micuţului, arată un studiu publicat in revista americană Ophthalmology.

Copiii veniţi pe lume in lunile iunie şi iulie prezintă un risc cu 24% mai mare de a avea probleme cu vederea la distanţă (miopie), spre deosebire de cei născuţi in lunile decembrie şi ianuarie. La studiul efectuat la Universitatea din Tel Aviv (Israel) au participat 300.000 de copii şi tineri israelieni (sub 23 de ani). Studiul coordonat de medicul oftalmolog Yossi Mandel a incercat să descopere legătura dintre luna naşterii şi apariţia miopiei. S-a dovedit că incidenţa miopiei este mai crescută la cei veniţi pe lume in lunile de vară. "Legătura intre luna naşterii şi tulburările de vedere este valabilă pentru copiii născuţi in orice zonă a globului. Acest fenomen poate fi explicat prin acţiunea nocivă a razelor solare asupra ochilor copilului in primele luni de viaţă", comentează rezultatele studiului dr. Michael Belkin, de la Institutul de studiu al ochiului Goldschleger de la Universitatea Tel Aviv.


REZULTATE. Pentru aprofundarea rezultatelor, cercetătorii israelieni au analizat efectele nocive ale soarelui asupra animalelor de laborator. Au descoperit astfel că acţiunea prelungită a luminii puternice suprasolicită ochiul, determină mărirea pupilei şi provoacă miopie. "In acest proces este implicată şi melatonina, un hormon produs de glanda hipofiză. Lumina solară puternică afectează de asemenea hipofiza. Totuşi, pentru descoperirea mecanismului complet al acţiunii melatoninei asupra vederii este nevoie de studii suplimentare", incheie dr. Michael Belkin.



×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă