Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai frecvente boli cronice şi un important factor de risc pentru bolile cardiovasculare şi renale. Totuşi, HTA poate fi depistată precoce printr-o simplă măsurătoare, metodă accesibilă, rapidă, nedureroasă. De asemenea, HTA poate fi prevenită prin măsuri igieno-dietetice.
Valorile optime ale tensiunii arteriale (TA) sunt 120/80 mm Hg. Între 120-139 şi 80-89 mm Hg se instalează prehipertensiunea, iar peste 140/90 mmHg HTA. După 20 de ani, TA trebuie obligatoriu verificată, pentru că, din păcate, sunt din ce în ce mai multe cazuri la tineri.Primele măsuri profilactice constau în amendarea regimului alimentar. În general, consumăm prea multă sare. Se recomandă 6 grame de sare, incluzând, pe lângă sarea adaugată la gătit şi pe cea din alimente. Trebuie renunţat la snacksuri, chipsuri, covrigei, pop-corn, alune sau seminţe sărate etc. Conservele, mezelurile, hrana procesată, mâncărurile din restaurant sau fast-fooduri conţin multă sare.
Citiţi etichetele produselor şi alegeţi-le pe cele ce au 5% din necesarul zilnic de sodiu. Cele care au 20% sunt deja periculoase. Gătiţi fără sare, înlocuind-o cu diverse condimente. Dacă nu puteţi renunţa total, adaugaţi-o la sfârşitul preparării.
În ultimii ani, s-a constatat că aceste renunţări sunt ineficiente în lipsa concentraţiei optime a altor nutrienţi: potasiu, calciu, magneziu. Nu trebuie să luaţi suplimente, ele se găsesc din abundenţă în alimente naturale care ar trebui să constituie baza nutriţiei. Potasiul este prezent în fructe, legume, lactate şi peşte; calciul în lactate; magneziul, în cereale integrale, vegetale, nuci, leguminoase.
Limitaţi consumul de produse bogate în grăsimi saturate şi colesterol, dar alegeţi lactate cu conţinut redus de grăsimi, ele sunt la fel de bogate în elemente minerale. Alegeţi carnea de pui şi mai ales peşte, alături de porţii generoase de legume, asigurând un plus şi un valoros aport de acizi graşi omega 3.
GREUTATEA CORPORALĂ NORMALĂ. Obezii au de 2 până la 6 ori mai mare neşansa de a deveni hipertensivi şi simpla scădere a greutăţii duce la scăderea valorilor TA. Exerciţiile fizice reduc cu 20%-50% riscul de HTA. Este recomandat un efort moderat (plimbare, alergare, înot, ciclism, aerobic) pentru cel puţin o jumătate de oră pe zi.
El va contribui şi la reducerea stresului, element patogen important, ce poate fi redus şi prin tehnici de relaxare, activităţi recreative, odihnă suficientă. Renunţarea la fumat, evitarea sau reducerea consumului de alcool vor avea un efect salutar în prevenirea HTA, dar şi asupra stării generale a sănătăţii. În fine, unele medicamente, cum sunt contraceptivele şi alte tratamente hormonale, corticosteroizii, unele antimigrenoase, ciclosporina, vasoconstrictoarele, folosite în tratamentul alergiilor sau virozelor, pot provoca ascensiuni ale TA.
Anul acesta, pentru a treia oară consecutiv, Societatea Română de Cardiologie, cu sprijinul companiei farmaceutice sanofi-aventis România, organizează manifestări cu caracter educativ cu privire la HTA: măsurare gratuită a tensiunii arteriale şi prezentări despre HTA.