O moleculă cu acţiune asupra unui mare număr de virusuri - printre care HIV, virusuri gripale sau redutabilul Ebola, care provoacă febră hemoragică letală - a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea din Los Angeles.
Pentru a înţelege acţiunea acestei molecule, s-a făcut comparaţia cu antibioticele numite cu spectru larg, ce sunt administrate pentru combaterea unui mare număr de bacterii. La fel, această moleculă este concepută să atace mai multe virusuri. Cercetătorii americani au prezentat efectul moleculei in vitro, în laborator, dar şi in vivo, pe cobai.
Studiul cercetătorilor americani va fi publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Se apreciază că tratamentele antivirale prescrise la ora actuală sunt relativ restrânse şi cu un grad mare de specificitate. Mike Wolf de la Universitatea din Los Angeles şi colegii lui au descoperit o moleculă, cu numele de cod LJ001, ce acţionează asupra mai multor virusuri.
LJ001, NUME DE COD
Cercetătorii americani spun că virusurile pot fi clasate în două categorii: virusuri anvelopate şi virusuri neanvelopate. Se apreciază că tratamentele antivirale prescrise la ora actuală sunt relativ restrânse şi cu un grad mare de specificitate. Mike Wolf de la Universitatea din Los Angeles şi colegii lui au descoperit o moleculă, cu numele de cod LJ001, ce acţionează asupra mai multor virusuri.
Cercetătorii americani spun că virusurile pot fi clasate în două categorii: virusuri neanvelopate şi virusuri anvelopate. Primele, respectiv virusurile neanvelopate, se reduc la nucleocapsidă. Iar cele anvelopate prezintă, pe lângă nucleocapsidă, şi un înveliş derivat din membrana celulei-gazdă. Iar LJ001 acţionează interferând cu membrana virusului.
Cercetătorii americani au dovedit că, in vitro, LJ001 poate ataca virusuri anvelopate, în special virusul Ebola şi variante ale acestuia extrem de agresive, virusuri gripale, virusul hepatitei C, virusul Wes Nile, malariei, virusurile din familia variolei sau retrovirusuri, cum ar fi HIV. Cercetătorii americani au efectuat teste pe cobai afectaţi de virusuri ce induc Ebola şi febra Văii Rift. Toţi cobaii afectaţi de aceste virusuri au decedat.
Dar tratamentul cu LJ001 a reuşit o rată de supravieţuire de 100% în cazul animalelor infectate cu virusul febrei Văii Rift şi de 80% în cazul celor infectate cu virusul Ebola. De asemenea, nu au fost evidenţiate cazuri de toxicitate. Cercetătorii subliniază nu numai capacitatea moleculei LJ001 de a lupta contra a numeroase virusuri, ci şi mecanismul acesteia de acţiune ce nu permite să dezvolte rezistenţă.
Citește pe Antena3.ro