x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mozart te face matematician

Mozart te face matematician

30 Oct 2004   •   00:00

Niste specialisti din lumea cea buna a stiintei au facut un experiment cu concluzii neasteptate. S-a pus pe capul subiectilor-studenti o retea de senzori cuplati la niste aparate sofisticate, care masurau activitatea cerebrala si respectivilor subiecti li s-a pus muzica.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Ei bine, cand asculta tangou, o treime din creier se "aprindea", cand s-a pus la radiocasetofon Prokofiev, 50%-60% din creier lucra cu spor, la audierea pieselor de Beethowen si Bach, stimularea creierului era de 85%, iar cand subiectii au ascultat Mozart, s-a "aprins" de lucru intens tot creierul. De altfel, cand unor copii li s-a pus la radio Mozart intr-o maternitate si apoi au audiat o vreme si acasa, acesti copii ascultand Mozart au crescut mai bine in inaltime si au avut performante intelectuale mai bune, fiindu-le stimulate mai ales abilitatile catre matematica.

Profesor doctor Ioan Bradu Iamandescu, seful Catedrei de psihologie medicala din Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", a scris un tratat despre muzicoterapia receptiva. Muzicoterapia este o modalitate de inlaturare a efectelor stresului, dar este si un tratat adjuvant in unele boli neurologice, psihice sau psihosomatice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, afectiunile ischemice ale inimii, ulcerul, astmul, bolile alergice etc. Prin muzica s-a constatat ca se stimuleaza imunitatea. Muzica este folosita de unii si pe post de antialgic, ba chiar se utilizeaza in unele anestezii. Prof. Iamandescu spune ca muzicoterapia este denumita receptiva atunci cand muzica este doar ascultata de catre suferinzi. Dar exista si o muzicoterapie activa, cand subiectul chiar canta la instrument sau se joaca cu un instrument, metoda aplicata copiilor autisti. Pentru producerea somnului se foloseste o muzica linistita ca de exemplu preludiile si fugile lui Bach, piesele de Debussy, Corelli, e indicata in general muzica preclasica, dar si o parte din muzica clasica gen Handel, Mozart.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă