x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Multe lichide contra răului de avion

Multe lichide contra răului de avion

de Magda Marincovici    |    14 Mai 2009   •   00:00
Multe lichide contra răului de avion
Sursa foto: /stockxpertcom

Zborul cu avionul spre destinaţii îndepărtate este asociat frecvent cu multe tulburări. Există însă la îndemâna oricui soluţii simple: nu uitaţi să vă mişcaţi şi consumaţi multe băuturi fără alcool.



Aceste recomandări îi vizează pe toţi pasagerii, dar în mod special persoanele care au în antecedent cardiaci, bolnavi de plămâni sau cu suferinţe legate de circulaţia sângelui. Obiectivul acestor recomandări este de a diminua riscul emoboliei pulmonare sau a trombozei venoase profunde (formarea unui cheag de sânge - tromb - în venele profunde ale membrelor inferioare) sau sindromul clasei economice. Potrivit unui studiu efectuat în 2003, după un zbor de aproximativ 12 ore, un pasager din 200.000 este victima unui accident cardio-pulmonar. Riscul creşte la fiecare patru ore de zbor şi ajunge la un punct maxim după opt ore de zbor, susţine doctorul Mark Gendreau din Massachussetts (SUA) în revista The Lancet. Avertismentul este cu atât mai neliniştitor, cu cât numărul pasagerilor n-a fost niciodată atât de mare: aproximativ două miliarde anual. De altfel, avioanele tip Airbus A380 sau Boeing 777LR au capacitatea de a asigura zboruri de 18 ore fără escale.

EXERCIŢII FIZICE
Accidentele cardio-pulmonare sunt provocate de mai mulţi factori, în principal de statul prelungit în scaun şi deshidratarea. Sunt motivele pentru care într-un zbor de lungă durată este necesar să ne ridicăm periodic, să ne mişcăm pe culoar, să facem câteva exerciţii fizice şi să bem multă apă sau alte lichide care nu conţin alcool, precizează profesorul Steen Kristensen, vicepreşedintele Societăţii Europene de Cardiologie (ESC). Mecanismul este simplu, dar periculos. Cu cât aerul din avion este mai uscat, cu atât el este mai sărac în oxigen, creând condiţiile pentru formarea cheagurilor de sânge, cauza emboliei sau flebitei.

O atenţie specială trebuie acordată persoanelor care au peste 70 de ani, care ar trebui să consulte medicul înainte de a se urca în avion. Atenţie la aspirină, dar şi la automedicaţie!, mai adaugă profesorul Mark Gendreau.

Şi un amănunt: sindromul clasei eco sau tromboza venoasă profundă nu este specific zborului la clasa economică. Tromboza venoasă profundă n-are nici o legătură cu categoria la care zburăm, ci cu faptul că stăm nemişcaţi. Trei din patru asemenea accidente sunt legate de imobilitatea pasagerilor, spune profesorul Mark Gendreau.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă