Murele au un continut ridicat in taninuri, substante cu proprietati astringente, motiv pentru care sunt recomandate in raguseala.
STELUTA INDREI
Daca sunteti ragusiti, consumati murele crude sau beti un sirop preparat dintr-un litru de suc de mure. Fructele se zdrobesc si se lasa in sucul lor 24 de ore. In sucul de mure obtinut se adauga 900 de grame de zahar sau 1,2 kilograme de miere si se fierbe pana capata o consistenta siropoasa. Siropul de mure se bea diluat cu apa sau se utilizeaza pentru gargara.
FRUNZELE. Nu numai fructele murului combat raguseala, ci si frunzele, pentru ca acestea contin de asemenea taninuri. "Frunzele de mur fac parte din nomenclatorul plantelor medicinale (Folium Rubi Fruticosi) cu efect tonic, dar mai ales astringent, atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern", precizeaza dr. Ovidiu Bojor, autorul volumului "Pledoarie pentru viata lunga". Persoanele care sufera de diaree, gastroenterite, enterocolite, menoragii, metroragii, infectii pulmonare pot consuma infuzie din frunze de mur (o lingurita la o cana cu apa). Pentru combaterea amigdalitei si anginei se face gargara cu infuzie din doua linguri de frunze de mur la 200 de mililitri de apa. Frunzele de mur sunt benefice si datorita continutului in vitamina C.
VITAMINE. Murele contin circa 84% apa, 1,2% protide, 9% hidrati de carbon (zaharuri) etc. De asemenea, murele sunt surse importante de fier, vitamina A si mai ales vitamina C. In schimb, cantitatile de vitamina B1 si B2 sunt mai mici. Sub aspect energetic, murele au o valoare de 48 kcal la 100 de grame.
Citește pe Antena3.ro