x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Musetelul, cel mai bun somnifer

Musetelul, cel mai bun somnifer

19 Iun 2004   •   00:00

Musetelul (Matricaria chamomilla, Chamomilla officinalis) este cunoscut la noi si sub alte denumiri populare: musatea, marariul cainelui, matricea, poala Sfintei Marii, romanita, romasca etc.

Dr. STEFAN MANEA

Compozitia chimica a florilor de musetel releva o bogatie de structuri si de clase chimice: ulei volatil, principii amare, flavonozide, cumarine, acizi fenolici, poliholozid de tip I si II, fitosteroli, colina, hidrocarburi, carotenoide, vitaminele B, acizi grasi, cetoalcooli etc.

Actiunile farmacologice ale acestui complex fitochimic sunt numeroase. Astfel, musetelul este recunoscut pentru actiunea antiinflamatoare, cicatrizanta, epitelizanta, antiulceroasa, aperitica, antitoxica, antifungica, antitermica, imunomodulatoare, antialergica, analgetica, spasmolitica.

Cercetari mai noi releva calitati terapeutice suplimentare: de anxiolitic si sedativ, adjuvant in inducerea somnului, antidiabetic, de fitoestrogeni. Aceste minunate calitati stau la baza indicatiilor terapeutice pentru afectiuni buco-faringiene, oculare, afectiuni inflamatorii rinosinuzale si traheo-bronsice, in anorezxe, digestii lente, flatulenta, gastro-enterocolite, afectiuni renale si ginecologice, afectiuni dermice.

Pentru a beneficia de cat mai multe elemente valoroase existente in compozitia florilor de musetel, recoltarea se va face la inceputul infloririi, pe timp insorit, manual sau cu un pieptene special. Uscarea se face la umbra, natural.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă