x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Naştere naturală după cezariană

Naştere naturală după cezariană

de Magda Colgiu    |    09 Feb 2010   •   00:00
Naştere naturală după cezariană
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

E posibilă naşterea naturală după o cezariană? Pot mamele să se trateze singure contra durerilor de după naştere? La aceste întrebări oferă răspunsuri mămicilor medicul ginecolog Cătălin Haiduc de la Maternitatea Filantropia din Bucureşti.



RUPTURILE UTERINE, UN PERICOL
Posibilitatea ca o femeie să aducă pe lume copii pe cale naturală, după ce în prealabil a efectuat o operaţie de cezariană, este un subiect intens dezbătut în literatura de specialitate, deoarece "există un pericol de ruptură uterină", spune medicul Cătălin Haiduc. "Astfel, locul în care uterul a fost tăiat are o rezistenţă foarte mică. De aceea, în momentul în care pacienta a intrat în travaliu şi există contracţii uterine care tind să «expulzeze copilaşul», creşterea presiunii intrauterine poate cauza cedarea cicatricei postoperatorii.

Cu toate acestea, nici acest lucru nu ar fi atât de grav dacă ar exista semnale care să ne avertizeze asupra acestui lucru. De cele mai multe ori, rupturile uterine pe o veche cicatrice nu sunt însoţite de durere, zona nemafiind inervată corespunzător. Frecvent, această complicaţie este descoperită prea târziu, când lucrurile s-au agravat", mai spune medicul Haiduc. "De aceea, eu le recomand pacientelor care au născut prin operaţie cezariană să nu apeleze la naşterea pe căi naturale".

MEDICAŢIE, DOAR CU RECOMANDARE
Proaspetele mămici sunt avertizate să nu ia nici un fel de medicamente decât la sfatul medicului, indiferent de cât de mare este durerea. "De cele mai multe ori medicul recomandă, la plecarea din spital, două tipuri de medicamente: un tip de medicament antialgic, dacă durerea persistă, pe care pacienta să-l ia doar la nevoie, nu de rutină; şi un tip de medicament antitrombotic.

Pentru că o altă complicaţie a operaţiilor ginecologice, în mod special a cezarienei, este embolia: înfundarea unui vas de sânge, care irigă fie plămânul, creierul, fie un alt teritoriu vascular. Deşi complicaţia este foarte rară, se face un tratament profilactic, care durează între cinci şi şapte zile.

DEPRESIA POST-PARTUM
Foarte multe mămici confundă depresia de după naştere cu depresia post-partum. "Sunt două stări diferite", precizează medicul Haiduc. "Există o stare obişnuită a mamei, care debutează în primele 48 de ore de după naştere şi persistă în prima săptămână de la naştere. Depresia de după naştere este un fel de melancolie nemotivată, obişnuită după un asemenea eveniment la foarte multe femei.

Depresia de după naştere este dominată de grija mamei că nu va fi un părinte bun sau de faptul că nu îşi simte încă instinctul matern. Este o depresie des întâlnită, dar nu e obligatorie. Depresia post-partum este o stare patologică, care poate apărea oricând în primele trei luni de la naştere. În acest caz, este nevoie de terapie de specialitate, cu medicaţie adecvată.

RISCURI
Cezariana e o metodă de naştere chirurgicală. Ea reprezintă extragerea copilaşului din uterul mamei în urma unei intervenţii chirugicale. A fost folosită din vechime, însă nu era utilizată frecvent, deoarece de cele mai multe ori se solda cu decesul mamei. Autorităţile comuniste nu au agreat această metodă de naştere, deoarece, ulterior, femeile nu mai puteau aduce pe lume copii (operaţia era însoţită de ligatura trompelor).

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii