x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ne vaccinăm anti-HPV?

Ne vaccinăm anti-HPV?

de Magda Marincovici    |    13 Iun 2009   •   00:00
Ne vaccinăm anti-HPV?
Sursa foto: /iStock

În premieră în ţara noastră, Ministerul Sănătăţii lansează campania de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin. Ministerul Sănătăţii va introduce screeningul cancerului de col uterin şi de sân. Este primul program de prevenţie a cancerului, iniţiat în România.



Ministrul Sănătăţii a solicitat celor două companii producătoare ale vaccinului anti-HPV să susţină financiar această campanie de informare a populaţiei. "Este pentru prima dată când o instituţie publică demarează o campanie finanţată nu din bani publici. Fără sprijinul părinţilor, al cadrelor didactice, dar şi al celor doi producători ai vaccinului nu se poate face această campanie de informare", spune ministrul Ion Bazac.

După finalizarea campaniei de informare a populaţiei, Ministerul Sănătăţii va face o evaluare a percepţiei publice asupra vaccinării anti-HPV. Această evaluare se va finaliza la 15 noiembrie şi este decisivă, deoarece va indica cu precizie dacă este sau nu oportună declanşarea campaniei de vaccinare. "Dacă gradul de acceptabilitate depăşeşte 50%, atunci facem vaccinarea. Dacă nu, renunţăm", precizează ministrul Ion Bazac.

Totuşi, ministrul Sănătăţii speră ca populaţia să fie convinsă de necesitatea vaccinării anti-HPV. În programul de vaccinare sunt incluse fetiţe între 10 şi 14 ani.

Programul de screening al cancerului de col uterin constă în prevenţia secundară a cancerului de col uterin prin testarea periodică, la un interval de trei ani, prin metoda frotiului cito-vaginal Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine cu vârste între 25-64 ani.

PREVENŢIE
Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin se adresează populaţiei eligibile formată din femei în vârstă de 25-64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, netestate citologic în ultimii trei ani.

Testarea în cadrul programului de depistare precoce a cancerului de col uterin vizează femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimele trei examene citologice Babeş-Papanicolau normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin.

Programul se va derula pe parcursul a patru ani. În acest an, sperăm să facem screening la 600.000 de femei dintr-o cohortă de aproximativ 6 milioane.

"România are nevoie de programe de prevenţie, deoarece, anual, 2.900 de femei mor din cauza cancerului de col uterin şi prevalenţa este cu mult peste media europeană", avertizează ministrul Ion Bazac.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă uterin