x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Necazul pielii decolorate

Necazul pielii decolorate

de Florin Condurateanu    |    23 Ian 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
O boala de piele creeaza multa tristete celor ce o poarta, ea se numeste vitiligo si inseamna acele pete decolorate aparute pe pielea bolnavului. Boala e destul de frecventa, se intalneste la 1%-2% din populatie, deci este la fel de frecventa precum psoriazisul.
Explica aceasta boala conf. dr. Olga Simionescu, de la Clinica de dermatologie a Spitalului Colentina, membra a Academiei Americane de Dermatologie si a Academiei Europene de Dermatologie. Vitiligo inseamna ca pe o portiune de piele s-a pierdut pigmentul, in zona nu mai exista celule pigmentare. Pata nu are relief, este doar decolorata si nu mai are melanocit, acele structuri care deverseaza pigment. Vitiligo apare la orice varsta si imbolnaveste in egala masura femeile si barbatii.

Numarul ipotezelor privind mecanismul aparitiei bolii este mare. Unii zic ca ar fi o boala genetica. Alta ipoteza de actiune este ca apar perturbari metabolice pe mecanismul calciului. Dupa cum alta teza vorbeste despre proliferarea unei celule benigne, proliferarea limfocitului B. O alta ipoteza este cea autoimuna, presupunand tulburari imune mai ales pe tiroida. Exista si teoria cum ca vitiligo apare dupa un stres puternic. Nu exista o vindecare a bolii, dar se fac tratamente in urma carora boala se amelioreaza. Scopul este de aducere a unor cantitati de pigment din vecinatatea zonelor decolorate. Pentru acest deziderat se face puva-terapie cu ultraviolete de tip A, sedinte precedate de medicamente fotosensibilizante si se mai folosesc si preparate cortizonice cu administrare locala. Daca leziunile sunt extinse se face un tratament general cu corticoizi sub forma de perfuzii. Chirurgii mai transplanteaza piele pe zonele depigmentate, iar altii isi camufleaza petele cu produse cosmetice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă