x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei „Nera”, prima clinică pentru suferinzii „onco” în faze incipiente

„Nera”, prima clinică pentru suferinzii „onco” în faze incipiente

de Magda Marincovici    |    08 Dec 2011   •   21:00
„Nera”, prima clinică pentru suferinzii „onco” în faze incipiente

Clinica 'Nera', prima unitate desi­nata recuperarii suferinzilor de cancer, va fi construita in judetul Caras Severin, pe Valea Nerei, a anuntat di­rectorul executiv al Fundatiei 'Sfanta Irina', doctorul Pavel Chiri­la. Lucrarile de construc­tie la Clinica 'Nera' vor incepe in martie 2012 si se vor finaliza in august 2013. Clini­ca pentru Recuperare Oncologica este de tip sanatorial, va fi structurata pe ingrijire post-tratament a bolnavi­lor cu cancer in stadii incipiente si pe cercetare pentru preventia si de­pis­tarea preococe a bolii.

Clinica va avea aproximativ 42 de paturi. Bolna­vii de cancer in stadii incipiente vor fi gazduiti in saloane cu un pat, unde vor urma o cura de 14 zile. Pacientii vor beneficia de psihoterapie, kineto­te­rapie, dietoterapie si vor invata sa men­tina un stil de viata corect, adaptat nevoilor unui organism aflat in re­cuperare dupa lupta cu boala. Pentru ingrijirea pacientilor se va apela si la cele 56 de maicute de la ma­nas­ti­rea aflata in apropiere, 45 dintre acestea avand studii superioare, 14 asistente medicale, iar 10 au terminat psihologia anul acesta.

'Bolnavul de cancer schimba total stilul de viata. De aceea va avea nevoie de un psihoterapeut. Trebuie alunga­ta teama de moarte care ii face de­presivi si din cauza careia nu pot pri­vi spre viitor. Apoi, este vorba des­pre igiena alimentatiei, a trupului, a somnu­lui si a muncii. Bolnavilor din Ro­mania li se cuvin un alt statut si ingrijiri la fel ca orice bolnav din tarile occidentale. Din 2013 ei vor avea in­grijirile cele mai bune la noi, in Romania', spune doctorul Pavel Chirila.

Doctorul Cornel Mateescu de la Institutul Oncologic Bucuresti a dat la randul sau o speranta acestor sufe­rinzi, inclusiv familiilor lor, precizand ca boala oncologica poate fi invinsa. Doctorul Mateescu a dat exemplu SUA, unde 11 milioane de bolnavi au reusit sa se trateze.
In opinia doctorului Chirila, cancerul se instaleaza dupa un episod extrem de stresant: decesul unei persoane dragi, divort etc.

Doctorul Mateescu considera ca 'nu avem certitu­dinea ca aceasta celula cancerosa dis­­pare total, pentru ca ea este in or­ganismul uman de cand ne nastem. Este celula perfecta, vesnic tanara, care nu imbatraneste. Ea poate sa traiasca si pe cont propriu. Dar ea nu trebuie sa primeasca hrana de care are nevoie. Sunt printre adeptii teoriei ca excesul de carne si de mezeluri contribuie la aparitia si intretinerea cancerului. O alimentatie cat mai naturala, bio, este binevenita pentru stoparea evolutiei bolii'.

Publicatiile de specialitate arata ca 78% din pacientii sub 50 de ani si vin­­decati de aceasta boala doresc sa se intoarca la munca, la fel 30% dintre cei care au depasit aceasta varsta. Dar la noi, din cauza lipsei de bani si de personal in sistemul medical, pa­ci­entul 'onco' este externat foarte ra­pid si transferat in familie, care este com­plet nepregatita si depasita de si­tuatie.

Or Clinica 'Nera', proiect al Fun­­datiei 'Sfanta Irina', are ca scop in­­grijirea competenta a pa­ci­entu­lui si de­grevarea familiei de o po­vara i­men­­sa. Dar finalizarea acestui proiect pe cat de generos pe atat de necesar de­­pinde de noi toti, respectiv de stran­ge­rea a 1.000.000 de euro. A­ceasta su­ma completeaza contri­bu­tia UE, facand posibila functio­na­rea pri­mei clinici de tratament pentru bol­navii de cancer in stadiu incipient.
Proiectul Clinicii 'Nera' completeaza un alt proiect finalizat in ur­ma cu cinci ani: Asezamantul 'Sfanta Irina'. 'Noi, la Fundatia «Sfanta Iri­na», pana acum am tratat bolnavii fara sa percepem bani, cu ajutorul spon­sorilor. Ne dorim acelasi lucru si pentru Centrul de recuperare. Un bol­­nav, dupa calculele noastre, va costa pentru cura de 14 zile circa 1500 de euro, dintre care 10-20% vor fi de la Casa de asigurari, restul spe­ram sa-i obtinem prin spon­sorizari si suntem deja in legatura cu mari companii in acest sens. Cu numai un SMS la 890 in toate reletele de telefonie mobila, doi euro vor fi redi­rec­tio­nati catre constructia Clinicii «Nera». De asemenea, companiile pot redirectiona catre aceasta ini­tiativa 20% din impoziul pe profit datorat statului', a explicat dr. Chi­ri­la. In cinci ani de la infiintarea Fun­datiei 'Sfanta Irina' au fost tratati in acest asezamant peste 2.000 de bolnavi in faze terminale.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei