Clinica 'Nera', prima unitate desinata recuperarii suferinzilor de cancer, va fi construita in judetul Caras Severin, pe Valea Nerei, a anuntat directorul executiv al Fundatiei 'Sfanta Irina', doctorul Pavel Chirila. Lucrarile de constructie la Clinica 'Nera' vor incepe in martie 2012 si se vor finaliza in august 2013. Clinica pentru Recuperare Oncologica este de tip sanatorial, va fi structurata pe ingrijire post-tratament a bolnavilor cu cancer in stadii incipiente si pe cercetare pentru preventia si depistarea preococe a bolii.
Clinica va avea aproximativ 42 de paturi. Bolnavii de cancer in stadii incipiente vor fi gazduiti in saloane cu un pat, unde vor urma o cura de 14 zile. Pacientii vor beneficia de psihoterapie, kinetoterapie, dietoterapie si vor invata sa mentina un stil de viata corect, adaptat nevoilor unui organism aflat in recuperare dupa lupta cu boala. Pentru ingrijirea pacientilor se va apela si la cele 56 de maicute de la manastirea aflata in apropiere, 45 dintre acestea avand studii superioare, 14 asistente medicale, iar 10 au terminat psihologia anul acesta.
'Bolnavul de cancer schimba total stilul de viata. De aceea va avea nevoie de un psihoterapeut. Trebuie alungata teama de moarte care ii face depresivi si din cauza careia nu pot privi spre viitor. Apoi, este vorba despre igiena alimentatiei, a trupului, a somnului si a muncii. Bolnavilor din Romania li se cuvin un alt statut si ingrijiri la fel ca orice bolnav din tarile occidentale. Din 2013 ei vor avea ingrijirile cele mai bune la noi, in Romania', spune doctorul Pavel Chirila.
Doctorul Cornel Mateescu de la Institutul Oncologic Bucuresti a dat la randul sau o speranta acestor suferinzi, inclusiv familiilor lor, precizand ca boala oncologica poate fi invinsa. Doctorul Mateescu a dat exemplu SUA, unde 11 milioane de bolnavi au reusit sa se trateze.
In opinia doctorului Chirila, cancerul se instaleaza dupa un episod extrem de stresant: decesul unei persoane dragi, divort etc.
Doctorul Mateescu considera ca 'nu avem certitudinea ca aceasta celula cancerosa dispare total, pentru ca ea este in organismul uman de cand ne nastem. Este celula perfecta, vesnic tanara, care nu imbatraneste. Ea poate sa traiasca si pe cont propriu. Dar ea nu trebuie sa primeasca hrana de care are nevoie. Sunt printre adeptii teoriei ca excesul de carne si de mezeluri contribuie la aparitia si intretinerea cancerului. O alimentatie cat mai naturala, bio, este binevenita pentru stoparea evolutiei bolii'.
Publicatiile de specialitate arata ca 78% din pacientii sub 50 de ani si vindecati de aceasta boala doresc sa se intoarca la munca, la fel 30% dintre cei care au depasit aceasta varsta. Dar la noi, din cauza lipsei de bani si de personal in sistemul medical, pacientul 'onco' este externat foarte rapid si transferat in familie, care este complet nepregatita si depasita de situatie.
Or Clinica 'Nera', proiect al Fundatiei 'Sfanta Irina', are ca scop ingrijirea competenta a pacientului si degrevarea familiei de o povara imensa. Dar finalizarea acestui proiect pe cat de generos pe atat de necesar depinde de noi toti, respectiv de strangerea a 1.000.000 de euro. Aceasta suma completeaza contributia UE, facand posibila functionarea primei clinici de tratament pentru bolnavii de cancer in stadiu incipient.
Proiectul Clinicii 'Nera' completeaza un alt proiect finalizat in urma cu cinci ani: Asezamantul 'Sfanta Irina'. 'Noi, la Fundatia «Sfanta Irina», pana acum am tratat bolnavii fara sa percepem bani, cu ajutorul sponsorilor. Ne dorim acelasi lucru si pentru Centrul de recuperare. Un bolnav, dupa calculele noastre, va costa pentru cura de 14 zile circa 1500 de euro, dintre care 10-20% vor fi de la Casa de asigurari, restul speram sa-i obtinem prin sponsorizari si suntem deja in legatura cu mari companii in acest sens. Cu numai un SMS la 890 in toate reletele de telefonie mobila, doi euro vor fi redirectionati catre constructia Clinicii «Nera». De asemenea, companiile pot redirectiona catre aceasta initiativa 20% din impoziul pe profit datorat statului', a explicat dr. Chirila. In cinci ani de la infiintarea Fundatiei 'Sfanta Irina' au fost tratati in acest asezamant peste 2.000 de bolnavi in faze terminale.