Există o durere atît de bruscă, dar şi sfîşietoare. O durere care apare precum un fulger pe cerul senin şi care pur şi simplu îl înnebuneşte pe om. Această durere, în limbajul medicinei, este denumită nevralgia de trigemen
Există o durere atît de bruscă, dar şi sfîşietoare. O durere care apare precum un fulger pe cerul senin şi care pur şi simplu îl înnebuneşte pe om. Această durere, în limbajul medicinei, este denumită nevralgia de trigemen. Existau oameni care, suferind de ani mulţi de aceste atacuri violente dureroase la nivelul feţei, disperaţi că nu pot scăpa de chinul acestor dureri repetate şi de cîteva zeci de ori pe zi, ei bine, aceşti suferinzi cu psihicul făcut ferfeniţă ajungeau să se sinucidă, nemaiputînd să reziste reprizelor dureroase.
Nerv cu traseu lung
Dar în realitate ce înseamnă nevralgia de trigemen? Explică academician profesor doctor Constantin Popa, şeful neurologiei româneşti şi cel care a înfiinţat şi coordonează Institutul de Boli Cerebro-Vasculare din Bucureşti. Nervul trigemen este unul dintre nervii cu traseu lung străbătînd teritoriul figurii. Nervul trigemen are trei ramuri: prima porţiune este ramura oftalmică, cuprinzînd fruntea; a doua ramură se întinde pe maxilar, cuprinzînd zona de mijloc a feţei; iar a treia ramură este ramura mandibulară, cu întindere pe mandibulă, adică pe maxilarul inferior. Aceste ramuri de nerv trigemen sînt, de fapt, receptorii de sensibilitate care trimit semnale la neuronii dintr-un ganglion numit Gasser. Este vorba despre perceperea sensibilităţii tactile, adică a atingerii, de sensibilitatea termică privind caldul şi recele şi de sensibilitatea care generează durerea.
Ganglionul Gasser se află în faţa tîmplelor, în faţa tîmplei drepte şi în faţa tîmplei stîngi. Deci, toate sensibilităţile feţei se adună prin nervul trigemen în acest ganglion Gasser.
Doare jumătate din faţă
Cum poate fi descrisă durerea aceasta îngrozitoare apărută în nevralgia de trigemen? Durerea este bruscă, sfîşietoare, întinsă pe jumătate din faţă. Această durere din nevralgia de trigemen durează fie cîteva secunde, fie cîteva minute, dar poate dura şi o oră, după care dispare. Însă aceste reprize cumplit de dureroase pot apărea de mai multe ori pe zi. Durerea cea mai frecventă, cam 80% din totalul durerilor de trigemen, se înregistrează în ramura maxilară, adică în porţiunea nervului trigemen întinsă pe maxilarul superior. Cea mai rară dintre dureri în nevralgia de trigemen se înregistrează pe ramura oftalmică. Deşi nu sînt rare cazurile în care suferindul simte acele fulgere dureroase în sprîncene, în orbite.
Durerea este foarte intensă, cum ar fi înfigerea unui cuţit, este o durere sfîşietoare, de nesuportat. Tocmai din cauza acestor explozii dureroase, oamenii nu mai suportă şi uneori se sinucid. Durerea din nevralgia de trigemen începe brusc, în fracţiuni de secundă, şi după ce îşi face hatîrul cîteva secunde sau minute dispare tot brusc. Suferinzii uneori au norocul să parcurgă două-trei zile liniştite, dar apoi durerile violente reapar. Durerile din nevralgia de trigemen se repetă stereotip. Apar pe acelaşi traseu al nervului, deci se ivesc în aceeaşi zonă, şi durează la fel de mult. Durerea apare spontan, dar uneori aceste dureri pot să se ivească la cele mai uşoare atingeri ale feţei, cu degetul, cu un obiect sau chiar cu vată. Aceste reprize dureroase deseori au fost comparate cu temutele crize de epilepsie.
Există nevralgia de trigemen esenţială, adică boala nu este provocată de tumori sau de anevrisme (acele umflături pe unele vase). Nevralgia esenţială de trigemen nu durează tot timpul. Ea apare în atacuri. Există şi o nevralgie secundară de trigemen care este diferită de cea esenţială. În nevralgia de trigemen secundară, de vină sînt tumorile sau leziunile din infarctul cerebral, şi aceste dureri durează tot timpul. Cauzele bolii nevralgiei nu sînt încă descoperite de ştiinţă.
Tratament pe viaţă
Fiindcă a existat o comparaţie cu violenţa crizelor de epilepsie, paralela poate continua şi prin faptul că nevralgia de trigemen se tratează cu Carbamazepină, un medicament folosit în epilepsie. Pentru stabilirea diagnosticului de nevralgie de trigemen, pacientul este supus unor teste cu RMN, cu tomograful computerizat şi cu angiograful pentru a vedea imaginea vaselor din teritoriul capului. Fiind o boală cronică, tratamentul cu medicamentul Carbamazepină durează toată viaţa. Durerea se poate elimina cu medicamente, dar ea reapare.
Cînd oamenii chinuiţi groaznic de nevralgia de trigemen nu mai pot suporta durerile, se trece la soluţii extreme chirurgicale. Chirurgul secţionează fibrele nervoase din rădăcina nervului care dă durerea şi omul se vindecă de dureri. Însă el rămîne cu o jumătate din faţă fără sensibilitate, fără mobilitate, deci nu mai are mimică şi sensibilitate pe acea parte a feţei unde fibrele nervoase au fost sacrificate. Tot ca o soluţie extremă se poate introduce alcool în nerv pentru a-l distruge şi a opri durerile. Acupunctura poate da unele rezultate, dar ele se referă la scoaterea din durere. Dar acupunctura nu rezolvă definitiv nevralgia de trigemen. În aceeaşi măsură şi presopunctura poate diminua durerile, dar boala de fond a nervului trigemen rămîne.