Pentru a incepe programul de scadere ponderala, consumati mai multe fructe si legume. In afara tuturor nutrientilor pe care aceste produse ii contin, ele joaca de asemenea un rol in scaderea ponderala. Fructele si legumele va ofera satietate cu un numar scazut de calorii.
Pasul 4: Determinati necesarul caloric real
Un consum prea mare de alimente determina supraponderalitatea, dar un consum alimentar prea mic incetineste metabolismul, deoarece organismul interpreteaza automat lipsa caloriilor drept foamete si reduce viteza in vederea conservarii caloriilor. Solutia: echilibrul intre consumul alimentar si activitatea fizica. In continuare va prezentam un sistem de analiza care va usureaza munca.
Luati in considerare nivelul de activitate
Daca profesia sau stilul dumneavoastra de viata implica sedentarismul si exersati rar, acordati-va 26 de puncte.
Daca efectuati o activitate fizica mai intensa decat plimbarea usoara si practicati gimnastica aerobica timp de 45 pana la 60 de minute de trei ori pe saptamana, acordati-va 33 de puncte.
Daca efectuati o activitate fizica zilnica mai intensa decat plimbarea usoara si practicati intre 45 si 60 de minute de activitate aerobica de cel putin cinci ori pe saptamana, acordati-va 40 de puncte.
Inmultiti punctele cu greutatea in kilograme pe care doriti sa o atingeti pentru a obtine caloriile zilnice. De exemplu, daca aveti 64 de kilograme, sunteti foarte activa si doriti sa pierdeti 5 kilograme, inmultiti 40 cu 59 si obtineti 2.360 de calorii.
Pentru a elimina grasimea in favoarea masei musculare, trebuie sa consumati minimum 1.200 de calorii pe zi. Problema consta in faptul ca femeia occidentala tipica mananca intr-o zi mult mai multe calorii decat are nevoie. Daca veti consuma doar 500 de calorii in plus pe zi – echivalentul a doua batoane Snickers si al unei cutii de Coca-Cola –, veti obtine 3.500 de calorii in plus pe saptamana fata de necesar. Acestea adauga o jumatate de kilogram in plus pe cantar.
Pasul 5: Tineti un jurnal al alimentatiei timp de o saptamana
Oamenii tind sa subestimeze ceea ce mananca, cu 20% pana la 50%. Pentru a socoti exact ceea ce consumati, scrieti alimentele si portiile in fiecare zi, timp de o saptamana. Ulterior, revedeti ceea ce ati mancat. Jurnalul va va ajuta sa observati tiparele alimentare pentru zilele saptamanii si cele de week-end (precum si vacante) si punctati momentele in care tindeti sa va supraalimentati. Dupa ce ati identificat aceste perioade de supraalimentare, puteti sa va asigurati ca aveti fie o gustare sanatoasa pregatita, fie va programati o activitate care sa va tina departe de frigider.
Continuarea in numarul urmator