x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu lăsa soarele să-ţi ardă pielea!

Nu lăsa soarele să-ţi ardă pielea!

de Magda Marincovici    |    29 Iul 2008   •   00:00

Sfaturile aparent banale pot asigura reuşita unei vacanţe. Iată unul dintre aceste sfaturi repetate pînă la enervare: folosiţi cremele de protecţie solară pentru a reduce riscul multor boli, printre care cancerul de piele.

Sfaturile aparent banale pot asigura reuşita unei vacanţe. Iată unul dintre aceste sfaturi repetate pînă la enervare: folosiţi cremele de protecţie solară pentru a reduce riscul multor boli, printre care cancerul de piele. Mergem mai departe cu mesajul: fiecare piele presupune propria ei protecţie contra ultravioletelor. Asta presupune cîteva informaţii despre alegerea corectă a cremei de protecţie în funcţie de tipul de piele.

 

Indicele de protecţie solară

Teoretic, sub acţiunea unei creme cu factor de protecţie 60, gradul de protecţie ar creşte de 60 de ori, respectiv fără nici o teamă de arsură, comparativ cu o piele neprotejată. Asta, repet, teoretic. Totuşi, practica ne... arde pielea! Aceste cifre ar fi valabile cu o singură condiţie: fiecare centimetru pătrat de piele să fie acoperit cu un strat de cremă protectoare, gros de minimum doi milimetri. Şi asta nu este totul. Mai trebuie ca intensitatea razelor solare să fie constantă. Dar nici aşa nu e sigur că teoria se aplică în practică, deoarece indicele de protecţie trebuie adaptat tipului de piele. Ceea ce înseamnă că trebuie să ştim cărui fototip aparţinem. Deci înainte de a merge la farmacie şi a cumpăra crema de protecţie ne vom determina fototipul. Acesta ne va permite să stabilim care ne este capacitatea de a ne bronza şi care este cea mai bună soluţie de a ne proteja. Există şase fototipuri de piele: de la foarte deschisă pînă la arămie.

Gata. Avem crema potrivită pielii şi putem merge la plajă. Nu! Mai reţineţi că eficienţa cremei este asigurată doar dacă ea este aplicată în funcţie de zonele expuse. Mai mult. Sîntem sfătuiţi să folosim o cremă cu un indice de protecţie superioară pentru aceste zone. S-ar putea crede că în fine putem face liniştiţi plajă. Ei bine, nu! Un alt sfat minor, repetat şi el pînă la enervare, este reprezentat de orele cînd putem face plajă, fără să avem probleme. Maximum de protecţie a pielii vom asigura dacă totuşi ne hazardăm – evident pe propria piele – să facem plajă între orele 10:00 şi 16:00, adică exact cînd, de fapt, sîntem sfătuiţi să stăm în casă.

 

Ofertă bogată

Dermatologii nu se opresc aici şi ne sfătuiesc să alegem produsul de protecţie solară şi în funcţie de tipul epidermei: gras, uscat, mixt. La ora actuală, oferta de produse de protecţie este foarte variată: creme, uleiuri, spray-uri, geluri... Persoanelor cu piele grasă le sînt recomandate produsele format vaporizator, care prezintă avantajul că nu închid porii. Dimpotrivă, în cazul pielii uscate, veţi opta pentru o cremă solară uleioasă şi hidratantă. Pe prospectul care ar trebui să însoţească în mod obligatoriu un produs de protecţie solară mai este necesară includerea unui sfat.

Este indispensabilă refacerea stratului de cremă aplicat pe piele din două în două ore şi după fiecare baie în mare. De asemenea, vom respecta aceeaşi regulă şi în cazul în care facem plimbări sau alergări pe ţărm, dacă jucăm volei, tenis... Pentru a nu avea discuţii, repetăm aici ceea ce spun dermatologii. Nu există produs care să asigure protecţie 100% contra ultravioletelor. În aceste condiţii, dacă staţi mai mult pe plajă, de pildă la un meci de volei, nu vă limitaţi la crema de protecţie. Mai bine trageţi pe umeri un maiou subţire, din bumbac, de culoare deschisă. Crema de protecţie solară este recomandată şi celor care fac concediul la munte. S-ar putea crede că sîntem mai puţin expuşi riscurilor sub soarele de munte. Greşit! Dermatologii nu fac nici o diferenţă şi obosesc repetînd că şi la mare, şi la munte trebuie aceeaşi protecţie contra ultravioletelor.

 

Griji speciale

Buzele, nasul, urechile, fruntea... sînt zonele cele mai sensibile sub acţiunea razelor solare. De aceea, în aceste zone vom aplica un strat mai generos de cremă şi pentru buze vom folosi produse speciale de protecţie. O grijă specială trebuie asigurată copiilor şi bătrînilor. De la început trebuie spus că, dacă ei au o suferinţă, expunerea la soare se va face numai după consultarea medicului de familie sau a medicului specialist. În cazul acestor categorii de persoane, crema protectoare va fi aplicată mai des şi într-un strat mai gros. Indicele de protecţie va fi ales începînd de la cel mai mare, coborînd cu multă precauţie.


ISPITA. S-a observat că uneori tocmai grija pentru a nu suferi arsuri solare ne împinge spre greşeli. Explicaţia? Sînt respectate cu sfinţenie recomandările privitoare la expunerea la soare. Dar iată că vacanţa trece şi pielea nu e ciocolatie. Ce vor spune colegii? Aşa că, pe ultima sută de metri, sînt date uitării cremele, regulile şi recomandările. Iar finalul vacanţei este unul dramatic: arsuri, insolaţii, unele necesitînd chiar spitalizare.

 

La plajă cu crema potrivită

×
Subiecte în articol: protecţie vacanta piele