x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu tarsaiti pasii!

Nu tarsaiti pasii!

20 Mar 2004   •   00:00

Pozitia bipeda este de vina pentru ca se incarca pe zona lombo-pelviana toata greutatea trunchiului, membrelor superioare, a capului.

Aceasta presiune se amplifica prin miscarile de aplecare, de rotatie, astfel ca atunci cand e ridicata de jos o canistra de cinci kilograme, solicitarea mijlocului este de fapt de 50 de kilograme. Conferentiar Delia Cinteza, de la Institutul National de Recuperare Medicala, explica cum discurile dintre vertebre, acele zgarciuri preiau solicitarile. Daca antrenam in ridicarea greutatilor si muschii lombari, acestia preiau cam 30% din solicitare, daca avem antrenati muschii abdomenului, acestia mai descarca si ei cu 25% efortul discurilor intervertebrale. Ridicarea unor greutati de jos se face cu genunchii indoiti, nu drepti, cu coloana usor curbata, nu dreapta, greutatea nu se smulge, ci se ridica pe brate.

Iata o informatie paradoxala. Presiunea pe discurile dintre vertebre este mai mare cand esti asezat pe scaun decat cand stai in picioare. Este favorabil pentru coloana vertebrala ca genunchii sa faca un unghi mai mare de 90 de grade, iar scaunul sa fie suficient de inalt ca genunchii sa stea cu ceva mai sus decat soldul. Spatarul trebuie sa asigure o pozitie comoda, usor curbata a spatelui. Cand scaunul nu indeplineste aceste conditii e bine sa asezam picioarele pe un taburet sau sa punem picioarele pe o stinghie a mesei sau biroului. Medicii recomanda si statul picior peste picior tocmai pentru a realiza o usoara curbare a spatelui in vederea descarcarii discurilor intervertebrale. Si somnul e bine sa fie facut in anumite pozitii, cel mai bine este sa dormi in pozitia fatului, cu genunchii indoiti si corpul pe o parte. Nu e bine sa dormi pe burta, iar cand dormi pe spate e indicat sa asezi picioarele pe o patura rulata.

Dupa cum mersul leganat, cu pasi harsaiti si mici solicita mai mult spatele, imprimandu-i o nedorita rotatie. Pentru menajarea coloanei, mersul trebuie executat cu pas mare, larg, cu talpa ridicata.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă