x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O biluţă sau un balon în creier

O biluţă sau un balon în creier

de Florin Condurateanu    |    20 Aug 2009   •   00:00

În creierul unora, din naştere, există o fragilitate a unui vas. Stratul mijlociu al peretelui vasului are o rezistenţă mai mică şi atunci vasul prezintă o umflătură, o gâlmă în pericol de a se sparge, ducând la grava hemoragie cerebrală. Aceste anevrisme sunt destul de des întâlnite şi, deşi oamenii respectivi se nasc cu această şubrezenie în creier, gâlmele din peretele vaselor sunt descoperite mai târziu, pe la 30-50 de ani.

Spargerea unui astfel de anevrism de dilataţie a unui vas în creier este cea mai frecventă cauză de hemoragie cerebrală şi se întâmplă mai ales la hipertensivi. Interpretarea modernă îndeamnă la intervenţie pe anevrism imediat ce el a fost depistat. Rezolvarea acestei umflături pe un perete al vaselor din creier se face în mai multe feluri. Există intervenţia prin chirurgie.

Neurochirurgul montează nişte agrafe pe gâtul acestei umflături din vas şi astfel se izolează găluşca, scoţând-o din circuitul sângelui şi preîntâmpinând spargerea dilatării. Există însă şi metode nechirurgicale. Se introduce pe vasul din creier un cateter, adică o sondă, care montează o biluţă, ce astupe gâtul umflăturii din vas şi sângele nu mai circulă în această dilatare.

O altă metodă, utilizând tot cateterul, înseamnă că se umflă în dreptul anevrismului un balonaş, care astupă gâtul umflăturii, scoţând dilatarea din circuitul sângelui. Astfel, mortalitatea prin anevrism a scăzut de la 70% la 3%. Ideea este că orice anevrism trebuie operat sau rezolvat cu metodele endovasculare cu cateter, balonaş sau biluţă.

Dacă a avut loc hemoragia cerebrală, bolnavul trebuie operat în primele 2-3 zile de la hemoragie. Cei care nu suportă manevrele descrise mai sus se tratează cu medicamente şi cu repaus. Medicamentele sunt împotriva edemului şi a durerii. Se dau şi medicamente care uşurează formarea cheagului de apărare care opreşte sângerarea în creier. Medicamentele trebuie bine dozate, ca să nu apară  cheaguri, care să dea fie accident vascular cerebral ischemic de neirigare, fie să blocheze inima.

×