Pete albe care apar pe fata, picioare, maini, articulatii. Nu sunt dureroase, dar sunt inestetice si sunt rezistente la majoritatea tratamentelor. Acestea sunt principalele caracteristici ale afectiunii cunoscute sub numele de vitiligo.
MAGDA MARINCOVICI
Vitiligo este o boala de care sufera intre 1% si 3% din populatie. Ea este mai frecventa la femei.
ORIGINE. Vitiligo apare mai ales dupa varsta de 20 de ani si se manifesta sub forma unor pete albicioase pe fata, picioare, maini, articulatii si in zona genitala. Cauza sigura a acestei depigmentari a pielii nu este foarte bine stabilita. Se pare ca responsabila de aparitia acestei afectiuni misterioase este o disfunctie la nivelul melanocitelor, celule ale pielii care confera acesteia culoarea. Vitiligo nu este o boala infectioasa si nu este contagioasa. Ea intra in marea familie a bolilor autoimune, multifactoriale. Dermatologii spun ca aproximativ 30% dintre persoanele cu vitiligo au antecedente in familie. In incercarea de a preciza cauzele, cercetatorii studiaza si alte cauze. Ei nu exclud cauze nervoase sau influenta unor factori de mediu. Trebuie sa mai stim ca petele proprii acestei boli sunt mai vizibile vara, din cauza ca bronzul nu reuseste sa acopere zonele afectate. Dermatologii atrag atentia ca arsurile provocate de expunerea prelungita la soare sunt mai grave pe zonele depigmentate. De aceea, persoanele cu vitiligo trebuie sa faca plaja respectand regulile de protectie si marind progresiv durata expunerii la soare.
TRATAMENT. Inainte de orice tratament, este important ca persoana afectata sa evite pe cat posibil frecarea zonelor decolorate fie cu mana, fie cu imbracaminte din fibre artificiale. Printre tratamentele indicate care pot duce la repigmentarea zonelor decolorate sunt razele ultraviolete. Expunerea la acest tip de raze se face sub supraveghere medicala stricta, aproximativ trei-patru luni. S-a stabilit ca acest tratament permite repigmentarea petelor la aproximativ 50% dintre pacienti. Persoanele care nu raspund pozitiv la acest tratament nu trebuie sa insiste. Deoarece petele lor sunt foarte sensibile la ultraviolete, existand riscul unui cancer de piele.
VITAMINOTERAPIE. Cura de vitamine si chiar aplicarea unor creme speciale recomandate de dermatolog pot sa amelioreze aspectul acestor pete. Exista si tratamente de tip chirurgical. Dar acestea sunt rezervate petelor de vitiligo care nu au evoluat timp de doi ani, iar suprafata lor nu depaseste anumite dimensiuni. In aceste cazuri se procedeaza la grefe de melanocite in zonele depigmentate.
Citește pe Antena3.ro