x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O chirurgie blanda

O chirurgie blanda

14 Dec 2004   •   00:00

Ginecologia si-a deschis ochii iarasi asupra unei tehnici chirurgicale destul de vechi, dar o vreme trecuta in planul doi, ginecologia reconsidera azi tot mai mult chirurgia vaginala.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Profesor doctor Petre Bratila, seful Clinicii de ginecologie de la Spitalul Militar Central, spune ca majoritatea bolilor aparatului genital pot fi tratate pe cale vaginala fara a deschide abdomenul. Care sunt avantajele oferite de chirurgia vaginala? Traumatismul operator este foarte redus, alt atu este ca interventia pe cale vaginala se executa cu orice fel de anestezie, de la cea locala, la anestezia generala. A doua zi, pacienta poate merge si se poate alimenta normal, se folosesc putine antibiotice, iar spitalizarea in cazurile de interventii pe cale vaginala este scurta, de 2-3 zile. Chirurgia vaginala este cea mai ieftina, cea mai scumpa este chirurgia laparoscopica, pe locul doi urmeaza chirurgia abdominala, iar interventiile pe cale vaginala costa de 3 ori mai putin decat laparoscopia. Folosind chirurgia pe cale vaginala se pot opera malformatiile congenitale, se pot indeparta fibroamele uterine, chisturile, tumorile benigne, se pot opera si cancerele incipiente de col uterin.

Generalul profesor Petre Bratila spune ca 80% din fibroamele uterine se pot opera cu chirurgia vaginala. Interventia pentru fibromul de marimea unei sarcini de 3 luni sunt uzuale, se pot opera vaginal cu tehnici speciale si fibroamele mari cat o sarcina de 4-5 luni. Inainte de interventie se face insa un tratament vizand talamusul, se opreste astfel secretia ovarului si se impune un fel de menopauza temporara, tocmai pentru a se micsora dimensiunea cu 40-50% a fibromului. In cancerul de col uterin nu se poate pastra uterul, deci nu se poate conserva fertilitatea. Prin chirurgia vaginala se scoate doar o parte din colul uterin, se extirpa ganglionii prin laparoscopie si se pastreaza uterul, astfel ca femeia mai poate avea copii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă chirurgia vaginala