x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Obezii stau mult timp pe scaun

Obezii stau mult timp pe scaun

16 Feb 2005   •   00:00

Persoanele obeze stau cu doua ore si jumatate mai putin in picioare decat persoanele slabe. Daca obezii s-ar misca mai mult cand isi desfasoara activitatile cotidiene, ei ar putea pierde cu usurinta 15 kilograme pe an.

LIANA HAINAROSIE

ATENTIE! Una dintre cauzele obezitatii este lipsa de miscare in contextul unui regim de viata neadecvat
Cercetatorii spun ca exista o legatura stransa intre numarul caloriilor pe care le ard oamenii in decursul activitatilor zilnice si obezitatea. De asemenea, persoanele care sufera de obezitate au tendinta sa fie inactive din punct de vedere fizic si au o nevoie biologica sa se aseze mai mult decat celelalte. Dar, pentru a arde caloriile, putem practica un sport sau, mult mai simplu, sa depunem mai mult efort fizic cand intreprindem activitatile de zi cu zi. Dintre aceste metode, cea din urma este cea mai eficienta.

STUDIU. Pentru a demonstra diferenta dintre timpul petrecut in picioare de persoanele obeze si cele slabe, s-a facut un studiu pe 20 de voluntari sedentari, jumatate obezi, jumatate slabi. Pentru a fi siguri ca toti subiectii aveau acelasi aport de calorii pe zi, ei au luat masa in mod sistematic la clinica la care s-a efectuat studiul, in restul timpului fiecare continuandu-si activitatea obisnuita. De asemenea, toate miscarile lor, chiar si cea mai mica bataie din picior, au fost masurate timp de 10 zile cu ajutorul detectoarelor de miscare, introduse in haine special create si care au fost purtate 24 de ore din 24 pe parcursul studiului. Timpul dedicat somnului a fost acelasi in ambele cazuri.

Concluzia a fost ca obezii stau asezati cu doua ore si jumatate pe zi mai mult decat persoanele slabe. Dupa un calcul rapid, s-a observat ca, in lipsa activitatii, 350 de calorii raman nearse pe zi. Astfel, daca obezii s-ar misca la fel de mult ca si slabii, ei ar putea slabi 15 kg in decurs de un an. De aceea, este important sa eliminam tendinta de a ramane mult timp asezati si sa ne miscam mai mult in timpul zilei. Acasa putem schimba locul mobilei, astfel incat sa fim nevoiti sa ne deplasam mai mult pentru a ajunge la obiectele dorite sau sa renuntam la scaunul de langa telefon, de exemplu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă