x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Obezitatea şi şcoala

Obezitatea şi şcoala

de Steluta Indrei    |    29 Aug 2007   •   00:00
Obezitatea şi şcoala

Cu puţin timp inainte de inceputul noului an şcolar, publicaţia Obesity aduce in atenţia părinţilor problema obezităţii la copii. Potrivit unui studiu recent, copiii obezi lipsesc mai mult de la şcoală decăt cei cu greutate normală.


Obezitatea reprezintă o cauză importantă a absenteismului şcolar. Copiii obezi ajung să lipsească de la şcoală peste 12 zile pe an, semnalează Gary Foster, directorul Centrului pentru Cercetarea Obezităţii din cadrul Temple University (Philadelphia). Acesta este coordonatorul primului studiu privind legătura dintre obezitate şi absenteismul şcolar, se precizează intr-un articol apărut in ediţia din august a publicaţiei Obesity.


REZULTATE. Gary Foster şi echipa sa au monitorizat 1.069 de elevi din clasele primare. La inceputul anului şcolar, elevii au fost căntăriţi şi impărţiţi in funcţie de greutatea corporală in patru categorii: subponderali, normoponderali, supraponderali şi obezi. La sfărşitul anului şcolar, autorii studiului au constatat că elevii supraponderali şi obezi au absentat pănă la 12 zile de la şcoală, cu două-patru zile mai mult decăt cei cu greutate normală. Gary Foster susţine că elevii obezi absentează de la şcoală atăt din motive psihologice, căt şi medicale. Pe de o parte, obezitatea favorizează apariţia unor probleme de sănătate in răndul copiilor, precum astmul sau diabetul de tip 2. Iar pe de altă parte, copiii obezi nu au incredere in ei, se simt complexaţi şi respinşi de ceilalţi colegi din cauza infăţişării lor. Or, elevii marginalizaţi lipsesc de la şcoală tocmai pentru că nu se simt bine in mediul respectiv.


"Acest studiu sugerează că programele pentru prevenirea obezităţii in răndul elevilor au rolul de a proteja sănătatea copiilor şi, in plus, de a imbunătăţi rezultatele şcolare ale acestora", se mai arată in articol. Autorii studiului incurajează părinţii să adopte in familie un regim de viaţă echilibrat: alimentaţie sănătoasă, activitate fizică, limitarea timpului petrecut in faţa televizorului sau a calculatorului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă