x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oboseala lunga, boala sigura

Oboseala lunga, boala sigura

07 Apr 2006   •   00:00

Epuizare, insomnie, dureri de cap, lapsusuri... Nu aveti chef de nimic si intampinati mari dificultati in a va indeplini sarcinile zilnice. Oboseala este atat de intensa incat chiar pregatirea unei gustari sau imbracatul devin anevoioase. In cursul zilei va intindeti de mai multe ori in pat, iar oboseala nu dispare nici dupa somnul cel mai bun. Ati fost la medic, dar nu a descoperit nimic. Poate suferiti de sindromul oboselii cronice. Identificata in 1985 de specialistii de la Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din SUA si recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, aceasta boala este ignorata in multe tari europene, printre care si Romania.

Persoanele afectate de oboseala cronica nu inteleg de ce sufera, mai ales ca diagnosticul nu este deloc usor de stabilit de catre medic. Cand oboseala persista mai mult de 6 luni, fara o cauza aparenta si fara nici o imbunatatire a starii generale, este luata in calcul oboseala cronica.

DIAGNOSTIC DIFICIL

Dificultatea in stabilirea diagnosticului provine din faptul ca medicul cauta elemente concrete, in timp ce pacientului ii este greu sa exprime ceea ce simte, invocand in repetate randuri starea de oboseala. Diagnosticul de oboseala cronica se fundamenteaza pe doua criterii principale: daca oboseala exista de mai mult de 6 luni, nefiind ameliorata de odihna, si daca activitatile zilnice sunt reduse cel putin la jumatate. In plus, acestea trebuie sa fie insotite de unul dintre simptomele urmatoare: dureri articulare, dureri musculare, tulburari de memorie, dureri de cap, dureri de gat, marirea ganglionilor, insomnii. Alte manifestari precum transpiratiile nocturne, febra moderata, palpitatiile, scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare sunt de asemenea relatate de pacienti, explica medicul primar medicina de familie Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie. La fiecare pacient, simptomele se pot asocia in mod diferit. Oricum, diagnosticul este unul de excludere a altor afectiuni. Anamneza minutioasa, examenul fizic complet si unele teste de laborator sunt recomandate in acest scop.

INFECTII, CANCER, HEPATITE

Cauzele sindromului oboselii cronice sunt inca necunoscute. S-au emis tot felul de teorii si ipoteze: factori psihologici, infectii, alimentatie dezechilibrata... Recent, cercetatorii au invocat ipoteza unei scaderi a imunitatii. Dar acest lucru ramane de confirmat prin studiul profesorului Jean Cabane de la Spitalul Saint-Antoine din Paris. Au fost incriminate si virusurile, dat fiind ca sindromul urmeaza adesea dupa o serie de infectii acute. Pe de alta parte, sindromul oboselii cronice este asemanator cu o alta boala – fibromialgia – si ea caracterizata de oboseala intensa si dureri multiple si difuze in tot corpul. Studii recente au constatat si tulburari endocrine (tiroidiene, suprarenale, hipofizare) in cazul pacientilor cu oboseala cronica. De altfel, numeroase boli se pot ascunde in spatele oboselii cronice: cancerul, anemia prin carenta de fier, hepatitele, sindromul de apnee in somn, depresia.

SOLUTII TERAPEUTICE

Nu exista inca un tratament specific pentru sindromul oboselii cronice, iar solutiile terapeutice indicate de medic sunt destinate combaterii simptomelor: antialgice pentru calmarea durerilor, antiinflamatoare nesteroidiene pentru atenuarea durerilor articulare, decontracturante musculare contra durerilor musculare, somnifere si/sau antidepresive usoare in cazul insomniilor si starilor depresive. Sustinerea morala din partea familiei si prietenilor este importanta, deoarece consecintele asupra calitatii vietii pacientului contribuie la izolarea acestuia. In functie de simptomele fiecarui pacient este recomandata terapia cu imunoglobuline, corticoizi, medicamente pentru stimularea imunitatii sau suplimente nutritive. Un nou medicament este in prezent testat in Statele Unite – Ampligen – care ar putea fi tratamentul specific in cazul persoanelor cu oboseala cronica. Acesta stimuleaza productia de interferon, care actioneaza asupra imunitatii.

Sfatul medicului

Pacientii suferind de sindromul oboselii cronice sunt sfatuiti de dr. Doina Mihaila sa evite pe cat posibil stresul si sa-si mentina tonusul printr-o activitate fizica usoara. Ideale sunt mersul pe jos, inotul, mersul pe bicicleta. Dar, atentie, miscarea este benefica numai in masura in care este practicata in mod rezonabil, pentru ca efortul intens poate declansa in cazul acestor pacienti o stare de epuizare care dureaza peste 24 de ore. Respectarea orelor obisnuite de somn contribuie la refacerea organismului. Asta nu inseamna insa ca pacientii trebuie sa doarma ore in sir si nici ca vor sta in pat pana la pranz. Acesta nu este un somn odihnitor.

FRECVENTA. Potrivit Agentiei americane pentru cercetare si dezvoltare in domeniul sanatatii, sindromul oboselii cronice afecteaza intre 1% si 3% din populatie. Statisticile difera insa in functie de abordarea bolii respective in fiecare tara. De exemplu, in Statele Unite si in tarile anglo-saxone, sindromul oboselii cronice beneficiaza de recunoastere, ceea ce nu se intampla in alte state.

STIRI
IZOLARE. Anxietatea, tristetea, neincrederea in sine sunt tulburari psihologice frecvente in cazul sindromului oboselii cronice. Aceste probleme provin in principal din izolarea pacientilor, care isi iau numeroase concedii medicale si uneori chiar isi pierd locul de munca. In plus, colegii, sefii, cunoscutii nu ii inteleg, considerand ca sunt bolnavi imaginar. De asemenea, victimele oboselii cronice se adreseaza de obicei mai multor medici pana ajung la stabilirea corecta a diagnosticului, aceasta stare de incertitudine fiind sursa de anxietate.

FEMEI. Sindromul oboselii cronice afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati. Explicatia medicilor este cel putin originala: "Majoritatea femeilor trebuie sa invete sa fie putin mai egoiste. Cand un barbat este bolnav, se odihneste si lasa totul in seama celor din jur. Cand o femeie este bolnava, ea continua sa-si risipeasca energia pentru ceilalti. Si atunci nu e de mirare de ce ajung femeile la epuizare". Cea mai afectata este grupa de varsta 25-45 de ani, desi se descriu cazuri si in copilarie si adolescenta, cu consecinte serioase asupra activitatii scolare, sau la varsta a treia.

PSIHOTERAPIE. Un studiu realizat de un grup de cercetatori britanici si americani sustine ca singurele remedii eficiente in cazul oboselii cronice sunt psihoterapia si exercitiile fizice moderate. Cu ajutorul consilierii se reduce oboseala si se amelioreaza calitatea vietii pacientului. Autorii studiului au constatat ca terapiile comportamental-cognitive s-au dovedit cele mai eficiente in aceste cazuri.
×