x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ochii au viaţă scurtă

Ochii au viaţă scurtă

de Oana Antonescu    |    18 Ian 2009   •   00:00
Ochii au viaţă scurtă

FENOMEN  •  RETINA SE MODIFICĂ ZILNIC.
Avem o speranţă de viaţă mai mare decât strămoşii noştri, dar vederea are de suferit. Aceasta pentru că ochii îmbătrânesc cu o viteză mult mai mare decât restul organelor, susţin cercetătorii australieni.



Ne naştem cu 150 de milioane de fotoreceptori, celule sensibile la lumină, pentru fiecare glob ocular. Din cauza expunerii la lumină, câteva sute de fotoreceptori (care se găsesc în retină) mor zilnic, potrivit unui studiu australian. Ei nu sunt înlocuiţi cu fotoreceptori noi, aşa încât "zestrea" cu care ne naştem scade de la o zi la alta şi problemele de vedere încep să-şi facă apariţia pe măsură ce îmbătrânim. Până la vârsta de 80 de ani, în fiecare glob ocular mai rămân aproximativ 100 de milioane de fotoreceptori pentru fiecare ochi, nu suficient pentru a avea o vedere la fel de bună ca în tinereţe. Treptat, din cauza numărului redus de fotoreceptori, vederea de noapte se deteriorează şi apar probleme care pot să meargă până la orbire.

"Trăim mai mult decât strămoşii noştri, dar durata de viaţă a fotoreceptorilor a rămas aceeaşi. În consecinţă, avem  nevoie de tehnici care să încetinească îmbătrânirea acestor celule şi să menţină calitatea lor cât mai mulţi ani, pentru că, din păcate, ele nu pot fi regenerate", explică profesorul Jonathan Stone, de la Centrul Vision, din Australia. Împreună cu o echipă de specialişti, profesorul Stone caută soluţii pentru prelungirea vieţii fotoreceptorilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă