x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oda sezonului alb - Targuri si depresii

Oda sezonului alb - Targuri si depresii

de Oana Vataselu    |    22 Dec 2006   •   00:00
Oda sezonului alb - Targuri si depresii

Cu mai bine de o luna inainte, repetitiile sunt in toi. Forfota, beculete, anul acesta cu pecete europeana, petreceri, targuri de cadouri si super oferte una mai tentanta ca alta. Toate pentru… Craciun.

Febra sarbatorilor se instaleaza de la mijlocul lui noiembrie. Cu mai bine de o luna inainte, repetitiile sunt in toi. Forfota, beculete, anul acesta cu pecete europeana, petreceri, targuri de cadouri si super oferte una mai tentanta ca alta. Toate pentru… Craciun.

De la jumatatea lui Brumar lumea parca isi pierde din vlaga. Cu atata agitatie in oras toata suflarea Capitalei isi indreapta atentia asupra Sarbatorilor de Iarna. Ce, unde, cat, cum - intrebari ce ruleaza pana la gasirea cadoului perfect, ofertei de vacanta ideale… Satui de atata alergatura am putea poposi zilele acestea la targurile "de sezon" deschise pana in Ajunul Craciunului.

Aici puteti gasi de la bijuterii, sticlarie, icoane, articole decorative, pana la cosmetice, articole de imbracaminte si jucarii. Ca o noutate, anul acesta s-a deschis si un targ pentru cei mai cu dare de mana. Luxury Show propune acestora din urma autoturisme, iahturi, bijuterii, decoratiuni interioare, mobila, tehnologie de ultima generatie si haine de lux.

Clic! Daca din diferite motive faceti sarbatorile acasa, puteti sa… inchiriati un Mos Craciun. "Inchiriaza un Mos Craciun adevarat! Daca vrei sa vezi bucuria in ochii celor dragi, trimite cadourile printr-un Mos!" Un clic pe adresa www.moscraciunsicraciunite.home.ro rezolva tot!

Sau butonat... Mai avem o optiune. Oferta televiziunilor- "filmele de sezon": "Singur acasa", "Craciun cu scantei", "Goana dupa cadou" si lista ar putea continua. Imi spunea cineva deunazi ca nu percepe sarbatorile fara aceste filme care, de cativa ani fac parte din sarbatoare. Dar sunt si persoane care nu le vad cu ochi buni... "Aceleasi filme, aceleasi programe, e ca si cum Craciunul s-a transformat intr-o piesa de teatru jucata cu casa inchisa an de an!... Pe langa toate acestea cu mai bine de o luna inainte pe oriunde te duci auzi colinde, magazinele sunt impodobite, reclamele care prevestesc venirea Mosului sunt omniprezente… oriunde intorci privirea zaresti cate un Mos Craciun rotofei!"

De import. Craciunul este o sarbatoare globala, transculturala, importata si in culturi fara traditie, explica psihologul Aurora Liiceanu. Nu inseamna ca noi, romanii nu avem traditii, ci doar ca, dupa Revolutie, am incercat sa copiem traditiile occidentale. Este si cazul Zilei Indragostitilor sau al Holloween-ului.

"Craciunul este o sarbatoare de familie, mai ales legata de copilarie si pentru copii. Astazi, Craciunul «infantilizeaza», transforma adultii in copii. Bradul din pietele publice, pentru toti locuitorii, are puterea de a preface in copii pe toti cei care poposesc sa-l admire. Aceeasi stare ne-o dau asteptarea si despachetarea cadourilor."

Cu toate acestea, spune Aurora Liiceanu, Craciunul, ca si alte sarbatori s-a extins pe o perioada de timp foarte mare inaintea zilei propriu-zise, prin vacante prelungite, dar si printr-o oferta comerciala cat mai larga. "Nu exista spatiu comercial care sa nu aiba o strategie de expunere a produselor, de atragere a clientilor prin seductie si creativitate care se adreseaza mai ales simturilor si emotiei. In acest fel, Craciunul isi pierde din farmecul «privacitatii» si devine «bun public» prin comert si publicitate."

Frica de Craciun. Psihologii americani au descoperit recent o noua afectiune: fobia de Craciun. Pentru ca pacientii prezentau simptome variate, specialistii au impartit maladia pe mai multe categorii.

HHP sau "Ho-ho fobia" se traduce printr-o teama excesiva de barbati rotofei, cu barba stufoasa, imbracati in costume rosii si ghete negre… altfel spus frica de Mos Craciun. Cercetatorii au descoperit ca HHP izbucneste, adesea, la sfarsitul lui noiembrie. Este momentul in care pacientii au relatat ca Mos Craciun este omniprezent… Reclamele, colindele abunda, in supermarketuri este imposibil sa nu il gasesti pe "Mos" intr-un colt cu o coada de copii in fata nerabdatori sa-i marturiseasca dorintele lor.

NPD este titlul dat de specialisti pentru frica exagerata a subiectilor de a se afla cineva tot timpul pe acoperisul casei.

CCC sau "Numaratoarea inversa". Cei care au cerut ajutor psihologilor au mai adaugat o categorie la capitolul fobia de Craciun. "Este uimitor! Persoanele care prezinta semnele sindromului CCC cumpara cadouri pana epuizeaza toti banii de care dispun. Altii nu pot face cumparaturi, iar altii pornesc spre magazine cu scopul de a cumpara cadouri si se trezesc in mijlocul pustietatii", afirma Arnold Belfry, profesor la Universitatea Harvard care a studiat sindromul CCC.

O alta manifestare a fobiei de Craciun este dezamagirea fata de cadourile primite. Cei care au prezentat aceasta "dereglare" au precizat ca s-au simtit neputincios de deceptionati in fata cadourilor primite. Specialistii au mentionat ca terapia, in cazul acestora, poate consta din inlocuirea cadoului "nedorit" cu unul mult visat.

AP sau "Angorafobia" a fost explicata de specialisti ca fiind dezgustul pentru deja traditionalele bucate de Sarbatori.

Sarbatoare. Fie ca suntem singuri ori alaturi de cei dragi, tristi sau veseli, lumina sfanta a Craciunului ar trebui sa ne lumineze sufletele si sa ne umple casa de bucuria Nasterii Domnului.
Anti... depresiv

Perceptia comuna este ca depresia sezoniera afecteaza, in special, persoanele mai sensibile, spune Corina Ciobanu, medic neuropsihiatru la Clinica de Neuropsihiatrie Infantila din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Alexandru Obregia".

"Intr-un fel sau altul oricine poate resimti o forma mai usoara sau mai severa de depresie. Depresia sezoniera este o stare de disconfort psihic si fizic asociata cu schimbarea de anotimp, de obicei toamna si iarna."

Psihologul Aurora Liiceanu mentioneaza ca "statisticile indica, intr-adevar, o crestere semnificativa a depresiilor de sezon si a sinuciderilor in aceasta perioada. Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre o frica fata de Craciun".
Cazurile de depresie, mai ales la tineri, se inmultesc

Pentru ca este o sarbatoare cu mare impact emotional, Craciunul poate mobiliza emotii negative - tristete, depresie, melancolie, singuratate, lipsa de proiectie in viitor - , ducand sau grabind decizii in care lipsa sperantei de mai bine poate duce la suicid sau la intarirea nefericirii, afirma psihologul Aurora Liiceanu. "In perioada Sarbatorilor de iarna, cazurile de depresie, mai ales in randul tinerilor, se inmultesc", explica Corina Ciobanu, medic neuropsihiatru la Clinica de Neuropsihiatrie Infantila din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Alexandru Obregia". "Fiecare dintre noi a avut Craciunuri mai vesele sau mai triste, mai reusite sau mai nereusite. Acum este un moment al bilantului, un moment al evaluarii, dar si al implinirii dorintelor. Cand acest din urma lucru nu se intampla, din oarece motive, apar «dereglarile». Specialistul explica faptul ca depresia nu este singura dereglare ce poate aparea in astfel de momente. Exista reversul depresiei, starea de euforie excesiva".

Memorie
"Imi aduc aminte de cazul nefericit al unui tanar, dependent de stupefiante, pe care il aveam sub observatie de cativa ani. Dupa o perioada de terapie a reusit sa «se lase». Numai ca in perioada Sarbatorilor s-a sinucis..."
  • Corina Ciobanu, neuropsihiatru

    Explicatii
    "Craciunul este o sarbatoare de familie, mai ales legata de copilarie si pentru copii. Astazi, Craciunul «infantilizeaza», transforma adultii in copii. Bradul din pietele publice, pentru toti locuitorii, are puterea de a preface in copii pe toti cei care poposesc sa-l admire. Aceeasi stare ne-o dau asteptarea si despachetarea cadourilor."
  • Aurora Liiceanu, psiholog

    Pierdere
    "Nu exista spatiu comercial care sa nu aiba o strategie de expunere a produselor, de atragere a clientilor prin seductie si creativitate care se adreseaza mai ales simturilor si emotiei. In acest fel, Craciunul isi pierde din farmecul «privacitatii» si devine «bun public» prin comert si publicitate."
  • Aurora Liiceanu, psiholog
  • ×