x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Operat dimineata, externat seara

Operat dimineata, externat seara

de Steluta Indrei    |    09 Sep 2005   •   00:00
Operat dimineata, externat seara

Varicele, cataracta, hernia inghinala sunt probleme care se pot rezolva intr-o singura zi. Datorita progreselor in domeniul anesteziei si ale tehnicilor operatorii, numarul interventiilor care nu necesita spitalizare este in crestere si in Romania.

Chirurgia ambulatorie sau chirurgia de o zi a devenit o solutie pentru unele afectiuni care pana nu demult erau apanajul spitalului, unde bolnavii erau operati si ramaneau internati pentru perioade de cel putin o saptamana.

DOMENII. Exista cateva domenii clare unde progresele medicale si tehnologice au permis trecerea de la chirurgia clasica la cea ambulatorie. In tara noastra, operatiile de cataracta si interventiile din sfera ORL pentru vegetatii adenoide (polipi) sau amigdale au evoluat foarte mult si se preteaza cel mai bine la chirurgia fara spitalizare. De asemenea, chirurgia varicelor a facut progrese importante atat din punct de vedere al recuperarii postoperatorii, cat si al aspectului estetic. "Operatia se realizeaza sub anestezie locala, iar pacientul poate merge imediat dupa aceea, nefiind nevoie de imobilizare", spune chirurgul Valerian Ciubotaru.

Un alt domeniu in care majoritatea interventiilor se fac fara zile de spitalizare este chirurgia estetica. Lipoaspiratia, rinoplastiile (corectiile nasului), liftingurile sunt operatii estetice care nu necesita spitalizare.

LAPARASCOPIE. Dezvoltarea laparoscopiei a facut ca o serie intreaga de afectiuni precum litiaza biliara (pietrele la fiere), chisturile ovariene sa duca la o spitalizare postoperatorie de 12 ore in SUA, unde functioneaza foarte bine ingrijirea pacientilor la domiciliu, si de doua zile in Europa. De asemenea, recurgerea la tehnicile moderne a permis pacientilor cu hernii inghinale sa plece acasa pe propriile picioare la scurt timp dupa operatie. In cazul acestor afectiuni, in tara noastra, inca sunt necesare doua-trei zile de spitalizare, deoarece sistemul de ingrijire a pacientilor la domiciliu este deficitar.

Chirurgia ambulatorie nu este recomandata totusi tuturor pacientilor. Persoanele cu boli cronice precum astmul, diabetul, hipertensiunea arteriala etc. trebuie sa ramana mai mult timp sub supraveghere in spital chiar daca interventia suferita se preteaza la chirurgia de o zi.

REDUCEREA CHELTUIELILOR
Chirurgia de o zi prezinta in primul rand avantajul reducerii cheltuielilor de spitalizare. In unele cazuri, costurile internarii erau mai mari decat operatia in sine. Pentru pacienti exista marele avantaj al recuperarii rapide, ei fiind capabili sa-si reia activitatile in scurt timp. Si in cele din urma sunt multumiti, pentru ca prefera sa ajunga cat mai repede acasa decat sa stea in spital. Mai mult decat atat, studiile au aratat ca pacientii operati in ambulator sufera mai putine complicatii decat ceilalti. Ei sufera mai putine hemoragii si embolii pentru ca stau mai putin la pat, revin mai repede la o alimentatie normala. Toate acestea previn scaderea imunitara observata la pacientii internati. In plus, infectiile nosocomiale sunt mult mai rare la cei care nu raman in spital.

×