x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Operaţie pentru faţa paralizată

Operaţie pentru faţa paralizată

de Steluta Indrei    |    23 Noi 2008   •   00:00
Operaţie pentru faţa paralizată

RECORD  •  45 DE MINUTE – CHIRURGIE FACIALĂ MINIINVAZIVĂ
O nouă intervenţie miniinvazivă permite corectarea trăsăturilor faciale afectate de paralizie. Sub piele se implantează nişte fire cu ajutorul cărora se ridică zona paralizată.



Paralizia feţei apare când nervul facial este afectat de unele boli: accident vascular cerebral, infecţii, traumatisme, tumori, tulburări vasculare. Ea apare de obicei pe o parte a feţei, afectând cel mai frecvent obrazul şi gura. Noua metodă chirurgicală permite ridicarea acestor zone paralizate.

Utilizată de cinci ani în Statele Unite, tehnica a pătruns recent şi în câteva centre medicale din Franţa, mai exact la Paris, Lyon, Bordeaux, Rouen, informează ediţia din noiembrie a publicaţiei Top Sante. Firele utilizate în cadrul acestei intervenţii sunt neresorbabile şi sunt prevăzute cu nişte conuri din plastic care se fixează la nivelul ţesutului fără a-l traumatiza. Astfel, firele pot fi repoziţionate, dacă este necesar, fără riscul unor leziuni.

Dr Sylvie Poignonec, specialist în chirurgie plastică şi reparatorie la centrul de chirurgie facială din cadrul Spitalului Pitie-Salpetriere (Paris), explică modul în care se desfăşoară intervenţia. "Patru fire se introduc printr-o mică incizie efectuată la nivelul tâmplei, sub firele de păr, astfel încât cicatricea să fie mascată. Firele se fixează în patru puncte la nivelul obrazului şi se trag pentru a ridica zona paralizată. Operaţia durează 45 de minute şi se efectuează sub anestezie locală. Este posibil să apară mici umflături la nivelul obrazului, dar acestea se retrag într-o săptămână."

OPINIE.
Dr Radu Voicu, medic primar chirurgie plastică şi reparatorie la Spitalul Clinic CF 2, spune că firele neresorbabile cu conuri din plastic nu sunt încă utilizate în ţara noastră. În schimb, la noi există fire resorbabile, prevăzute cu un fel de croşete asemănătoare acelor de pescuit, care sunt utilizate numai în operaţiile de lifting facial, nu şi pentru corectarea paraliziilor faciale. Dr Radu Voicu spune că în ţara noastră se practică însă alte operaţii în cazul paraliziilor faciale. Este vorba despre intervenţii de microchirurgie asupra nervului facial.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă