Disperate ca nu reusesc sa slabeasca, tot mai multe persoane apeleaza la chirurgia obezitatii. Dar tot atat de multe persoane nu stiu ca isi pun viata in pericol dupa o astfel de operatie.
Tratamentul chirurgical al obezitatii a devenit ultima speranta pentru numeroase persoane care au probleme cu greutatea. Desi operatiile precum montarea unui inel in jurul stomacului sau introducerea unui balon in stomac se inmultesc, acestea nu sunt lipsite de riscuri, se arata in ultima editie a Journal of the American Medical Association. STATISTICI. Heena Santry, doctor de la Universitatea din Chicago, este autoarea studiului aparut in publicatia americana. Potrivit articolului, intre 1998 si 2002, numarul operatiilor pentru reducerea excesului ponderal a crescut de cinci ori (de la 13.365 de interventii la 72.177). Oamenii de stiinta estimeaza ca in SUA se efectueaza peste 100.000 de operatii pe an. Statisticile din anul 2003 confirma datele specialistilor: 102.794 de interventii chirurgicale. Mai mult decat atat, in urmatorii cinci ani numarul operatiilor ar putea ajunge la 200.000 in fiecare an. De ce creste numarul operatiilor? Evident, fiindca exista din ce in ce mai multe persoane obeze. In Statele Unite, intre 1986 si 2002, numarul celor care au indicele masei corporale (IMC) peste 40 s-a multiplicat de patru ori. Cei care au IMC peste 50 s-au inmultit de cinci ori. PERICOLE. In general, femeile recurg la chirurgie pentru a scapa de kilogramele suplimentare. Intre 81% si 85% dintre persoanele operate sunt de sex feminin. Astfel de operatii se bucura asadar de mare succes in randul femeilor. Insa cu ce riscuri? Doctorul David Flum de la Universitatea din Washington este convins, dupa ce a tinut sub observatie 16.000 de pacienti, ca riscurile interventiilor pentru slabit pot fi majore. "Riscul de deces rapid dupa operatie este mai mare decat am fi tentati sa credem", apreciaza dr. David Flum. Studiul sau arata ca doua persoane din 100 mor in intervalul de 30 de zile de la operatie. Numarul acesta creste la patru dupa un an de la interventie. Riscurile sunt mai mari pentru barbati si pentru persoanele mai in varsta. Specialistul american atrage atentia asupra modificarilor ce trebuie aduse tehnicilor operatorii pentru ca persoanele care sufera de obezitate sa nu fie nevoite sa aleaga intre a fi gras si a ramane in viata.
INTERVENTII
|
In majoritatea cazurilor (80%), operatia consta in reducerea traseului digestiv. Capacitatea stomacului este micsorata, iar functia unei parti a intestinului subtire este oprita. In acest mod sunt asimilate mai putine calorii si nutrimente. Aceasta tehnica a fost pusa la punct inca din 1969. O alta solutie este gastroplastia, adica implantarea unui inel gastric, care "sugruma" partea superioara a stomacului, reducandu-i capacitatea. Purtatorul unui astfel de inel se satura mai rapid, mananca mai putin si astfel reuseste sa slabeasca.
|
Citește pe Antena3.ro