“Legile sunt precum cârnaţii. E mai bine să nu fii acolo când se produc ”, ar fi spus la un moment dat Otto von Bismarck. Chiar dacă s-a dovedit că citatul nu îi aparţine, morala rămâne valabilă pentru multe dintre alimentele pe care le îngurgităm astăzi. Versiunea în limba germană a Huffington Post prezintă o listă de opt alimente pe care s-ar putea să nu le mai probaţi după citirea acestui articol. În realitate vorbim despre aditivi scârboşi care se regăsesc în alimente pe care le consumăm aproape zi de zi.
1.Secreţie de castor
Majoritatea alimentelor cu gust de vanilie conţin Castoreum. Este vorba despre o secreţie emisă de castor printr-o glandă aflată între anus şi organul genital. Animalele se folosesc de această secreţie pentru a-şi marca teritoriul şi pentru a-şi îngriji blana. Castoreumul este permis în producţia alimentelor pentru a asigura o aromă plăcută de vanilie, dar şi de zmeură şi căpşuni.
2. Păr urman
Pe lista de ingrediente o să îl recunoaşteti sub denumirea de L-Cistein. Este folosit în industria panificaţiei, pentru a înmuia aluatul. Poate fi obţinut sintetic din culturile de bacterii sau prin prelucrarea unor produse bogate în proteine, precum părul uman, cel de vacă, de cal sau chiar de pui.
3. Gudron (Catran)
Îl veţi găsi în compoziţia mai multor alimente. Este folosit de peste 120 de ani cu rol de colorant. În unele ţări a fost interzisă folosirea sa. În afara alimentelor, este utilizat şi cu rol de colorant pentru medicamente.
4. Antigel
O să îl găsiţi sub denumirea de Propilenglicol. Este folosit în panificaţie, desert şi la prepararea unor salate. Are un rol determinant în prepararea răşinilor sintetice şi in producerea conservanţilor care se regăsesc în alimente.
5. Ignifuge
Este cunoscut sub numele de ulei şi grăsimi vegetale pe bază de soluţie de Brom. Uleiul vegetal sună inofensiv, însă componenta activă Brominul este folosit ca ignifug în industria mobilieră şi poate fi otrăvitoare. Consumul în doze mari poate duce la tulburarea capacităţilor neurologice.
6. Aditivi de motorină
Apar sub denumirea de Ter-Butil Hidraquinon (TBHQ). Sunt prezenţi în special în Chicken Nuggets. Pot avea repercusiuni negative asupra sănătăţii umane. Conservantul sintetic este prezent aproape peste tot, începând de la guma de mestecat până la lacul de unghii şi chiar şi în chipsuri. Aditivul este atât de nociv, încât un singur gram poate trimite un adult la pat.
7. Nisip
Îl regăsim sub denumirea de Dioxid de Siliciu. Se regăseşte în săruri şi în supe. De cele mai multe ori este folosit pentru a controla umiditatea anumitor produse. Dacă supa dumneavoastră are un anumit gust de nisip, atunci de acum ştiţi de unde.
8 Aditivi de kerosen
Sunt înregistraţi sub denumirea de BHT (Butilhidroxidoliul). Acestea nu contribuie doar la deplasarea avioanelor, ci apar în fiecare dimineaţă pe masa noastră, atunci când consumăm diferinte sortimente de fulgi de cereale. Există diferite tipuri de BHT. Cel folosit pentru fulgii de cereale este mai puţin nociv decât celelalte. Antioxidantul are rolul de a menţine prospeţimea alimentelor. “Atâta timp cât nu aveţi o problemă cu îngurgitarea unui amestec chimic folosit în mod normal pentru produsele petroliere precum kerosenul, nu vă putem răpi plăcerea de a savura în linişte fulgii de cereale, care prin minune sunt săptămâni întregi crocanţi şi proaspeţi”, concluzionează cei de la Huffington Post.