x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Opt vaccinuri sigure şi eficiente

Opt vaccinuri sigure şi eficiente

de Steluta Indrei    |    30 Aug 2011   •   21:00
Opt vaccinuri sigure şi eficiente

Oamenii de stiinta de la Institutul American de Medicina au analizat peste 1.000 de studii referitoare la cele mai utilizate vaccinuri la nivel mondial. Este vorba despre opt vacci­nuri pentru prevenirea ur­ma­toa­re­lor boli: hepatita B, hepatita A, rujeo­la-oreion-rubeola (ROR), tetanos, meningita, gripa sezoniera, infectia cu papilomavirus (responsabil de cancerul de col uterin), varicela. Toate aceste vaccinuri se fac si in tara noastra, primele patru fiind incluse in schema nationala a vaccinarilor obligatorii si gratuite.

Astmul, paralizia, autismul se numara printre cele mai dramatice efecte secundare puse nedrept in seama vaccinurilor. Ba chiar unii pa­rinti ezita sa-si vaccineze copiii de tea­ma acestor efecte adverse. Conclu­ziile raportului foarte bine documentat al Institutului American de Medi­ci­na vin sa ii linisteasca pe parinti. Aceasta mega-analiza a peste 1.000 de studii confirma ca beneficiile vac­ci­narii sunt net superioare riscurilor. Efectele secundare cauzate de cele opt vaccinuri enumerate sunt mini­me, iar cele mai grave se inregistreaza extrem de rar.

Oamenii de stiinta au studiat mai mult de 100 de relatii de tip cauza-efect intre vaccinuri si efectele secundare. Astfel au desfiintat cele mai ve­hi­cu­late idei false puse pe seama vac­ci­nurilor. Potrivit expertilor americani, nu exista nici o legatura intre va­c­cinul tetravalent pentru rujeola-ore­ion-rubeola (ROR) si autism (un stu­diu aparut in 1998 asupra acestui su­biect a creat panica in lumea medi­ca­la). Acelasi vaccin nu determina apa­ritia diabetului de tip 1. Cat despre vaccinul pentru gripa sezoniera, au­to­rii raportului afirma ca acesta nu agra­veaza astmul si nici nu pro­voa­ca paralizii faciale periferice.

'Vaccinurile sunt mijloace foarte im­­portante si eficiente pentru preve­ni­rea unor boli infectioase grave. Orice interventie medicala comporta riscuri, iar vaccinurile nu fac ex­cep­tie', a declarat doctor Ellen Wright Clayton, pediatru si profesor de bi­o­e­t­i­ca la Vanderbilt University. Raportul elaborat de Institutul American de Medicina confirma efectele secundare cunoscute si mentionate de altfel in prospectele vaccinurilor respec­ti­ve. Astfel, toate vaccinurile studia­te, in afara celor pentru hepatita A si pentru papilomavirus, pot provoca re­actii alergice, care in cazuri foarte rare pot evolua in soc anafilactic. Toa­te vaccinurile pot provoca reactii lo­­cale usoare precum durere la locul in­jectiei, inrosire, febra. Vaccinul ROR poate antrena rareori febra in­so­tita de convulsii si extrem de rar encefalita.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei