x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Orbii viseaza cu sunete

Orbii viseaza cu sunete

02 Mar 2004   •   00:00

Ati visat azi noapte, puteti povesti visul? Din rasputeri se lupta stiinta sa dea raspunsuri la noianul de intrebari mustind din teritoriul acesta fascinant al somnului.

Visul se petrece in timpul somnului rapid, perioada in care creierul lucreaza, punand la cale sinteze chimice, sinteze proteice si mecanisme menite sa fixeze ce s-a intamplat in cursul zilei, cu alte cuvinte se umple memoria. Deci visul este obligatoriu sa se deruleze in timpul somnului rapid, dar somnul rapid nu e obligatoriu sa fie populat cu vise.

Daca somnul rapid a fost scurt, creierul nu a avut timp sa memoreze visul, sa consolideze visul si atunci nu ne amintim dimineata ce am visat. Daca somnul rapid e lung, visul s-a memorat si poate fi povestit. Visul este cu imagini. De aici stiinta a ajuns la o concluzie tulburatoare: orbii viseaza cu sunete fiindca in starea de veghe ei nu vad. Visul e colorat si stralucitor, ca atunci cand dai contrastul la televizor la maximum. Cand un om relateaza ca visele lui se desfasoara in alb-negru inseamna ca s-a instalat o stare patologica in creier. Visul poate fi influentat de ce se intampla in jurul omului adormit. Daca, de exemplu, nevasta tranteste o usa, sotul viseaza explozii, daca omului adormit ii chioraie matele, el viseaza in acele momente ca i se face o interventie chirurgicala pe abdomen. Visul poate fi o continuare a unui eveniment din timpul zilei, datele se cunosc din orele de veghe si astfel se poate anticipa visul. O tanara l-a intrebat pe doctorul Radu Rogozea, membru al Academiei de Stiinte Medicale si presedinte al Societatii romane impotriva epilepsiei, cel ce a relatat despre vise, cum se explica faptul ca a visat subiectele pe care le-a avut la examen a doua zi.

Raspunsul a fost tocmai ca in cursul zilei a tot oftat ca si-ar dori temele preferate si a visat asta ca o prelungire a starii de veghe, iar biletul de la examen a fost o coincidenta. De altfel, in vis se regasesc si dorintele noastre nesatisfacute, un indragostit adesea viseaza ca-si saruta iubita, ceea ce de fapt nu a indraznit in cursul zilei. Altcineva a intrebat daca poti muri in somn din pricina unui vis prea intens. Dar raspunsul in articolul de maine, care abordeaza iarasi visele.
FLORIN CONDURATEANU

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vis