Orzul (Hordeum sativum) are proprietati remarcabile, fiind materia prima pentru doua preparate fitoterapeutice deosebite: tinctura de orz si extractul de orz incoltit.
PREPARATE. Ambele sunt produse printr-o tehnica omologata, avand un continut superior, controlat si standardizat. Orzul este o planta bogata in substante estrogene, vitaminele C, B, E, A, ioni legati de potasiu, magneziu, calciu si fier. Preparatele fitoterapeutice au actiune de tonic asupra sistemului nervos si cardiac, sunt un stimulent digestiv si drenor hepatic. De asemenea, au efect antidiareic, antiinflamator, analgezic, regleaza tensiunea arteriala, influenteaza pozitiv potenta sexuala.INDICATII. Fitoterapeutii recomanda frecvent
aceste preparate din orz in
cazuri de anorexie, anemie,
hepatita virala, dischinezie
biliara, astm, bronsite, tuberculoza,
viroza pulmonara,
probleme de tensiune arteriala,
ulcer varicos si tromboflebita.
Rezultate bune au
fost obtinute si in tratarea
asteniei, nevralgiei si insomniei.
Dar mai ales a unor
afectiuni dermatologice de
genul acneei si eczemelor.
Trebuie stiut ca sub forma
de fulgi, decorticat si perlat,
orzul este utilizat si in alimentatie.
( DR. STEFAN MANEA
)
Materie prima pentru bere si paine
Orzul este o cea mai veche cereala. Ea a fost cultivata in Egiptul Antic, constituind materia prima pentru prepararea painii si a unei bauturi asemanatoare berii. In Grecia Antica a fost multa vreme principala cereala. La romani, ea si-a mai pierdut din importanta, fiind intalnita mai mult pe masa saracilor, respectiv a gladiatorilor numiti hordeari si a soldatilor care pierdeau razboiul. In Evul Mediu, orzul a fost inlocuit cu graul si secara la prepararea painii. Orzul are o arie de raspandire foarte intinsa, pana aproape de zonele arctice. In prezent, aproximativ 25% din recolta europeana este folosita la producerea berii, whisky-ului si otetului.