x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Osteoporoza ataca si oasele barbatilor

Osteoporoza ataca si oasele barbatilor

22 Oct 2004   •   00:00

S-a crezut mult timp ca osteoporoza este exclusiv boala femeilor la menopauza. Studiile avertizeaza insa ca si barbatii au probleme cu osteoporoza. Si la femei, si la barbati, cauza osteoporozei este comuna: deficitul hormonal.

MAGDA MARINCOVICI

Osteoporoza este o boala scheletica sistemica, caracterizata prin scaderea masei osoase, alterarea microarhitecturii tesutului osos si, in final, prin cresterea riscului de fractura.Osteoporoza, boala oaselor fragile, reprezinta in prezent o problema de sanatate publica in intreaga lume.

Aparitia acestei boli este influentata de sexul si varsta persoanei. Ne-am obisnuit ca sa punem automat in legatura directa osteoporoza cu femeia in jurul varstei de 45 de ani, la menopauza. Insa studii aprofundate arata ca un barbat din cinci are probleme osteoporotice.

Potrivit datelor Asociatiei pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR), care citeaza un studiu realizat la Sydney, unul din cinci barbati peste 50 de ani va suferi o fractura osteoporotica in cursul vietii, in timp ce la femei una din trei femei va fi victima unei fracturi. Specialistii atrag atentia ca, desi frecventa bolii este mai ridicata la femei, consecintele fracturilor sunt mai grave, calitatea si "cantitatea" vietii sunt mai afectate la barbati. Probabilitatea ca un barbat sa sufere o fractura pe baza de osteoporoza depaseste riscul de a avea cancer de prostata.

CAUZE. Profesorul doctor Constantin Dumitrache ne atrage atentia asupra principalilor factori de risc. Ei sunt de natura genetica, mai expuse fiind femeile cu constitutie fragila, care au antecedente familiale si menopauza precoce. Indiferent de sex, anumite medicatii (corticoterapie), boli (tirotoxicoza, hiperparatiroidismul primar etc.), varsta. De asemenea, osteoporoza este mai prezenta la persoanele fumatoare, sedentare, care consuma in exces alcool si cafea, au aport scazut de calciu si vitamina D, sunt sub greutatea normala.

ALIMENTATIE ECHILIBRATA

Cea mai buna metoda de prevenire a osteoporozei si de a face osul tare ca betonul o reprezinta alimentatia echilibrata inca din copilarie. Pentru aceasta trebuie sa beneficiem de un aport corespunzator de calciu si vitamina D. Aportul celor doua elemente este mai mare in perioada adolescentei, cand se formeaza sistemul osos, si la femeile la menopauza. Cand osteoporoza este confirmata prin examenul osteodensitometric, trebuie sa marim aportul de calciu. Este stiut ca dintre alimente, cele mai bogate in calciu sunt laptele si produsele lactate, in special iaurturile.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă osteoporoza