x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Osteoporoza rupe vertebrele

Osteoporoza rupe vertebrele

de Florin Condurateanu    |    18 Mai 2010   •   00:00
Osteoporoza rupe vertebrele
Sursa foto: /THINKSTOCK

Osteoporoza e vicleană, fiindcă evoluează fără dureri. Cauza principală de fracturi apărute la vârstnici este această osteoporoză. În os, există un echilibru între celulele osoase care mor, se resorb şi celulele osoase, care se nasc prin depunerea de calciu pe matricea osului.



HORMONII
În osteoporoză, această balanţă se strică şi se nasc mai puţine celule osoase decât cele care mor, aşa că osul devine mai fragil. Pe lângă grupa de populaţie de 65-75 de ani, care este expusă la osteoporoză, riscuri apar şi în urma unor tratamente cu antiinflamatoare care spoliază oasele. Până una-alta, femeile sunt cele mai supuse osteoporozei, după menopauză. Hormonii sunt puternic implicaţi în reînnoirea osului, iar la menopauză femeia înregistrează o scădere a hormonilor estrogeni. Explică acest capitol important al osteoporozei doctorul Mihai Măgureanu, medic ortoped la Clinica de ortopedie a Spitalului Colentina.

CEI MAI EXPUŞI
Femeile, care dintr-un motiv li s-a scos uterul şi li s-au îndepărtat şi anexele, fac, pe la vârste tinere, după operaţie, osteoporoză. Femeile plinuţe fac mai greu osteoporoză.
Bolnavii cărora chirurgii le-au scos o parte din stomac fac şi ei lesne osteoporoză, fiindcă schimbarea tubului digestiv prin operaţie prejudiciază absorbţia de calciu.

Fumătorii sunt expuşi mai mult la osteoporoză. Scheletul puternic se clădeşte, în special, în perioada adolescenţei prin alimente lactate şi lapte, bogate în calciu, şi prin mişcare. O jumătate de oră de mers pe jos favorizează formarea de calciu, căci a pune să lucreze osul, îmbunătăţindu-i şi circulaţia sângelui, este o cale de a-l face mai viguros. E bine să stai la soare măcar zece minute zilnic, pentru a înlesni producerea de vitamina D, care fixează calciul în oase.

Calciul se ia fie din alimentaţie, fie din suplimente care conţin acest element. Adolescenţilor, în perioada de creştere, e bine să li se dea lapte, iar adultul va mânca zilnic iaurt şi kefir. Fructele roşii, verzi, galbene, portocalii aduc calciu.

SOLUŢII
Din pricina osteoporozei, fracturile se fac mai des la încheietura mâinii (la oasele cubitus şi radius). Pe locul doi ca frecvenţă a fracturilor din osteoporoză este femurul, în special, în zona gâtului de os şi a legăturii între capul şi trunchiul femurului. Din cauza osteoporozei se fac fracturi şi la nivelul coloanei pe una sau pe mai multe vertebre, mai ales în zona dintre coloana toracelui şi coloana şalelor.

Apare o durere mare, se turteşte vertebra şi trebuie să se imobilizeze pacientul într-un corset. Dacă se continuă turtirea corpului vertebrei, se injectează prin vertebra ruptă fie ciment osos, fie substituent de os. Înainte de inocularea de ciment prin ac, se introduce un balonaş care se umflă în vertebră, se anulează turtirea vetebrei, iar în cavitatea creată se injectează ciment.

×
Subiecte în articol: ortopedie